Régészeti családi délután a Göcseji Múzeumban

7 órája

Elveszett kincs: Ki lopta el az aranypénzt, talán a jánkahegyi mamut?

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum az iskolai őszi szünetre időzített szombati programját nagy érdeklődés kísérte. A Régészeti családi délután elnevezéssel meghirdetett eseményen egy elveszett kincs nyomába kellett eredniük a gyerekeknek, amelyet egy titokzatos idegen csent el.

Antal Lívia

Tóth Szabina Palkó és Péter kisfiaival eredt az elveszett kincs nyomába

Fotó: Antal Lívia

Az elveszett kincs keresése öt állomásból állt. A gyerekek szüleikkel együtt a Pálosok rendtörténeti kiállítást, valamint az önkéntes fémkeresők anyagát bemutató, Megmentett örökségünk című szintén időszaki kiállítást kereshették fel. Rejtvényeket kellett megoldaniuk, illetve a tárlatokkal kapcsolatos információkat, tárgyakat kellett megtalálniuk. Iniciálét rajzolhattak a szerzetesek segítőjeként, az állandó kiállítás török kori részében pedig palánkfalat állíthattak össze, mondta el Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum régész-főmúzeológusa.

elveszett kincs
Az elveszett kincs nyomában: Varga Norbert önkéntes segítő osztotta ki a feladatokat
Fotó: Antal Lívia

Az elveszett kincs nyomában 

Mind az öt állomás teljesítése után kaptak egy puzzle darabot, amit összeragasztva, fényt derült a titokzatos tolvajra. A történet szerint a jánkahegyi mamut megszökött a Magyar Természettudományi Múzeumból. Éjszaka betört a Göcseji Múzeumba, de ZEGoly, a múzeumi bagoly tetten érte. Menekülés közben azonban elejtette a fényes tárgyat, ami egy aranypénz volt. Minden gyermek, aki megtalálta az elveszett kincset, ajándékot kapott. Orha Zoltán régész-muzeológus segítségével egy ilyen érme másolatát készíthették el.

A régészeti családi délután a Göcseji Múzeum állandó kiállítását is felkereshették a látogatók
Fotó: Antal Lívia

Alkalom játékra, vetélkedésre

A régészeti családi délutánon önkéntesek és az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok működtek közre. Sok látogatott vonzott a szünidei program. Alkalmat adott játékra, vetélkedésre és a szépen berendezett kiállítások megtekintésére, mondta el Tóth Szabina, aki Palkó és Péter kisfiaival először látogatott el a Göcseji Múzeumba. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!