Két méhkaptár is van a múzeum tulajdonában

2 órája

Mézes Nap a Balatoni Múzeumban

A Balatoni Múzeum Néprajzi Látványtárnak az alsó szintjén családi nap várta az érdeklődőket. A Mézes Napon a méhek, a méz, a mézes finomságok és a Múzeum Néprajzi Látványtárának érdekességei kerültek a fókuszba.

Mészáros Annarózsa

Fotó: Mészáros Annarózsa

Mézeskalács illat lengte be a patinás épület tereit: szorgos kezek nyújtották és díszítették a kis süteményeket és a dekoráció után rögtön sütőbe is kerültek a szívek, bocskorok, csillagok.

méz
Különféle mézekkel is ismerkedhettek az érdeklődők
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Egy méhészt is hívtunk, hogy be tudja mutatni a termékeit, mesélni tudjon a méhészetről, a különböző eszközökről – mondja Csüllög Zsófia, a Balatoni Múzeum néprajzos muzeológusa.

Mézes népi kincsek

– A mézeskalácskészítő mesterségnek is előkerültek bizonyos eszközei, illetve a régi méhész tárgyak, méhkasok is bemutatásra kerültek. Egy nagyon szép és egyedi méhkaptár is látható, ami egy szentet ábrázol – ismerteti a látnivalókat a muzeológus. – Két méhkaptár van a múzeum tulajdonában, ez Magdolnát ábrázolja, a másik Szent Veronikát. Elméletileg hárman voltak, a harmadik kaptár egy keresztről levett Jézust ábrázol, de az eltűnt az idők folyamán. Nagyon kevés van ezekből a szenteket ábrázoló tárgyakból úgy en bloc Magyarországon, így igazi kuriózum, hogy ebből kettő is itt van nálunk.

Az érdeklődők szakmai segítséggel tudtak mézeskalácsot készíteni és díszíteni, illetve az eredeti, tradicionális mézeskalácsütő formákból öntött gipszmásolatokat tudnak festeni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában