Miénk itt a tér

5 órája

Sass Brunner Erzsébet alkotásai megérkeztek szülővárosába, Nagykanizsára

Indira Gandhi, India miniszterelnöke 1972 júniusában magyarországi látogatása alkalmából négy Sass Brunner Erzsébet festményt hozott magával. A festőművész lánya, Brunner Erzsébet két művet a Nemzeti Galériának, kettőt pedig szülővárosuknak, Nagykanizsának küldött. Budapesten dr. Kerecsényi Edit, a kanizsai Thúry György Múzeum igazgatója vette át a Tadzs Mahal virágzó almafával és a Hímző nő című műalkotásokat.

Nagy Betti

Tánczosné Spolár Erika és Czudar Éva, a nagykanizsai Thúry György Múzeum munkatársai veszik nyilvántartásba Sass Brunner Erzsébet festőművész által adományozott festményeit, 1987 szeptemberében Mészáros T. László fotója

Fotó: ZH Archív

Dr. Kerecsényi Edit így emlékezett a találkozóra: „Indira Gandhi csodálatosan szép száriban, ékszerek nélkül, egyszerűen és végtelen természetességgel fogadott bennünket. (…) Negyedórás együttlétünk alatt, ahol jelen volt a Nemzeti Galéria főigazgatója és a Művelődési Minisztérium képzőművészeti főosztályának vezetője, természetesen elsősorban a hazájától távol szakadt, s az Indiában igen kedvelt festőművészről, Sass Brunner Erzsébetről szólt. Indira Gandhi elmondta, hogy milyen jólesett a ma 62 esztendős festőnőnek, hogy a két évvel ezelőtt hazánkban járt indiai küldöttség, amelynek egy tagja Kanizsán is megfordultak – arról tájékoztatta, hogy Nagykanizsán nagy szeretettel ápolják a helyi művészek hagyományit, így a Brunner család emlékeit is őrzik.” (Zalai Hírlap, 1972. június 27.)

Sass Brunner Erzsébet  a Tadzs Mahal virágzó aranyalmafával című festménye
Fotó: ZH Archív

Sass Brunner Erzsébet (Farkas Erzsébet) 1889. június 10-én született Nagykanizsán. Édesapja Farkas Ferenc, a város köztiszteletben álló rendőrkapitánya volt, édesanyja Józan Etelka. A Nagykanizsán festőiskolát nyitó Sass Ferenc (eredeti családi neve Brunner) tanítványa, majd felesége lett. 1909 májusában házasodtak össze, 1910 nyarán megszületett lányuk, Brunner Erzsébet, és még ebben az évben tartották első közös kiállításukat Nagykanizsán. 1929-ben, 19 éves lányával, Brunner Erzsébettel – aki ekkor szobrászatot tanult Kisfaludi Stróbl Zsigmondnál – elindultak Indiába…

Brunner-alkotások a bangalore-i napilap 1932-es számában, mutatja a kiadványt Bethlenfalvy Géza, az ELTE kutatója
Fotó: ZH Archív

Következő bejegyzésünkben a két művész, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet hagyatékának Nagykanizsára való megérkezését elevenítjük fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!