Hangya László növényvédő kertészmérnököt kérdeztük

2 órája

Dióburok-fúrólégy: a diófák legfőbb ellensége tönkreteszi a termést

Óriási károkat okoz a kiskertekben és az ültetvényekben egyaránt, mert teljesen tönkreteszi a termést. A nyugati dióburok-fúrólégyről van szó, amelynek elnevezése is már eléggé árulkodó. Vélhetően faiskolai vagy zöldség- és gyümölcsszállítmányok ládáiban megtelepedve érkezett Európába, hazánkban 2011 őszén azonosították első ízben Sopron környékén.

Antal Lívia

A dióburok-fúrólégy lárváinak kártétele a dióban

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

A nyugati dióburok-fúrólégy, ha már egyszer megtelepedett, nem akarja elhagyni a diófát. Rajta éli életét, pete, lárva, báb, kifejlett állat (imágó) alakban, vagyis az összes fejlődési szakaszában, amely nagyon megnehezíti az ellene való védekezést. Hangya László növényvédő kertészmérnök, az egyik zalaegerszegi belvárosi növénypatika tulajdonosa elmondja azt is, hogy miért.

dióburok-fúrólégy
Hangya László növényvédő kertészmérnök: nincs jó hír a dióburok-fúróléggyel kapcsolatban
Fotó: Antal Lívia

A dióburok-fúrólégy számos gombabetegségnek ad utat

Amikor a már fertőzött dió lehullik ősszel, a benne lévő dióburok-fúrólégy lárva szépen elbújik a földben, ott bebábozódik, és tavasszal, amikor a talajhőmérséklet eléri a 14 fokot, imágóvá, léggyé alakul át. Megtámadja az akkor még kicsi és zöld terméskezdeményt puha burkán keresztül, és benne egészen szeptember elejéig rakja tojásait. Mivel átfúrja a puha burkot, a nyitott kapun keresztül számos gombabetegségnek ad teret. A károsítás végeredménye pedig az, hogy a diónak nem csak a zöld burka feketedik meg, de a bele is, amely elrothad. 

Védekezni lehet ellene, de csak elvileg

A diófák 8-10 méter magasak, és nem létezik olyan permetezőgép, amely olyan magasra vinne fel. Mindenhol kellene védekezni ellene, mert a dióburok-fúrólegyek két-háromszáz métert is képesek elvándorolni, és ott folytatják a károsítást, ahová éppen érkeztek. Próbálkoznak az injektálás módszerével, a diófa edénynyalábjain keresztül juttatják be a rovarölő szert. De ez is csak próbálkozás. Védekezni lehet ellene, de csak elvileg.

A megfertőzött dió belének fogyasztása nem ajánlott, még akkor sem, ha az fehér maradt. Az ilyen dió már eleve penészes, mert hiába távolítjuk el a megfeketedett burkát, a dióburok-fúrólégy már megtette a dolgát. Másodlagos, szaprofita gombák fogyasztják sérült bélállományát. Ráadásul az íze meg is keseredik. 

Ott kell végezni vele, ahol betelel 

Ilyenkor ősszel a lehullott diót és levelet elégetem, majd a fák körüli talajt lepermetezem valamilyen rovarölő és talajfertőtlenítő szerrel. Hatóanyagait a téli csapadék a talajba juttatja, és így nagy esélyünk van arra, hogy a dióburok-fúrólégy lárvái is elpusztulnak. A dióburok-fúrólégy terjedését azonban ez nem gátolja meg, mert mindenhol vannak szórvány diófák, amelyek fertőzöttek lehetnek.

Két-három erősen fagyos tél jól jönne

A dióültetvényeken úgy védekeznek ellene, hogy év közben többször tárcsázzák a talajt, hogy a felszínre jutó lárvák elpusztuljanak. Leginkább télen hasznos, főként ha van egy kis fagy. Hosszú távon az lenne a szerencsés, ha lenne két-három erősen fagyos tél, amikor a talaj felső 10-15 centiméteres rétege jól átfagyna. Elfagyhatna a diófa virága is, ami abszolút sajnálatos lenne a várható termés szempontjából, de legalább megakasztaná a dióburok-fúrólégy fejlődési folyamatát, vélekedett Hangya László növényvédő kertészmérnök.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!