Kvártélyház 2024

2024.06.14. 15:30

Kéklámpás felvonulás az EgerszegFeszten

Idén is megtartják a hagyományos kéklámpás felvonulást, az EgerszegFeszt keretében a katasztrófavédelem, a mentők és a rendőrség járművei szirénázva járják körbe Zalaegerszeget. Cikkünkben a részt vevő szervezetek vezetőit kérdeztük a programról.

Zaol.hu

Idén is megtartják a kéklámpás felvonulást, képünk egy korábbi EgerszegFeszt alkalmával készült

Forrás: ZH-Archívum

Fontos számunkra, hogy jelen legyünk a felvonuláson

A Zala vármegyei rendvédelmi szervek és az együttműködő társszervek közös kezdeményezésére több mint tíz éve indult útjára az Egerszeg Fesztivál keretében megrendezésre kerülő kéklámpás felvonulás. A megkülönböztető jelzést használó mentők, tűzoltók, rendőrök mellett az évek során az együttműködő társadalmi, valamint civil szervezetek is bekapcsolódtak a rendezvénybe.

A programelem mára egybeforrt a méltán rangos fesztivállal, az abban részt vevő szervek széles körű lehetőséget kapnak a nagy nyilvánosság előtti bemutatkozásra, fogalmazott érdeklődésünkre dr. Vereckei Csaba Iván dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, Zala vármegye rendőrfőkapitánya.

Dr. Vereckei Csaba Iván: A kéklámpás szervek közös felvonulása hűen szemlélteti a mindennapok során történő közös munkát és együttműködést
Forrás: ZH

– Örömünkre szolgál, hogy a felvonulás lebonyolításával is aktív részesei lehetünk Zala vármegye társadalmi és kulturális életének. Fontos és egyúttal megtisztelő számunkra, hogy a kéklámpás felvonulással nem csupán színesebbé tehetjük az EgerszegFeszt programjait, hanem évről évre maradandó élményt nyújthatunk a lakosság számára. A kéklámpás szervek közös felvonulása hűen szemlélteti a mindennapok során történő közös munkát és együttműködést, valamint azt az együvé tartozást, amely nélkül a lakosság érdekében végzett szolgálatunk nem lenne elképzelhető. A program népszerűsége egyúttal jelentős mértékben hozzájárul szervezeti kultúránk ápolásához és hagyományaink őrzéséhez is. Az elmúlt években kapott visszajelzések azt igazolják, hogy munkánkat nemcsak ismerik, hanem megbecsülik és el is ismerik. Ezért is fontos számunkra, hogy évről évre jelen legyünk a felvonuláson, aktív szerepet vállaljunk a szervezésben, és mi vezethessük fel az abban részt vevő járműveket – mondta.

Már félszavakból értjük egymást a tűzoltó és rendőr kollégákkal

Süle-Vincze Luca: Büszkeséggel tölt el, hogy ennek a kiváló csapatnak a része lehetek
Forrás: ZH

– Nagy öröm számunkra, hogy immár több mint egy évtizedes múltra tekint vissza az Egerszeg Fesztivál kapcsán megrendezésre kerülő kéklámpás felvonulás és a baleseti szimulációs bemutató – mondta érdeklődésünkre Süle-Vincze Luca Zala vármegyei vezető mentőtiszt. – Fontosnak tartom, hogy a társszervekkel ilyen módon is tudjunk közös csatornákat találni az együttműködés és a közös gondolkodás minél magasabb szintre emelésére. Jó látni évről évre, hogy érdeklődéssel és várakozással tölt el kicsiket és nagyokat, valamint az Országos Mentőszolgálat zalaegerszegi mentőállomásának bajtársi közösségét is ez a program. Igazi közösségformáló ereje már minden évben az előkészítő megbeszélések alkalmával megmutatkozik, hiszen sokszor már félszavakból értjük egymást a szervezőtársakkal, tűzoltó és rendőr kollégákkal. Túl azon, hogy ezeken a bemutatókon betekintést engedünk mindennapi munkánkba, annak szépségébe és nehézségeibe is, komoly lehetőség ez arra, hogy felkészüljünk az éles helyzetekre, hogy minél szorosabban együtt tudjunk dolgozni a társszervekkel a balesetek helyszínén. Büszkeséggel tölt el, hogy ennek a kiváló csapatnak a része lehetek – mondta.

Erősítjük a városlakókban a biztonságérzetet

Takács Ottó Alajos: Nemcsak járműveinket, hanem tűzoltóink elhivatottságát és szakmai tudását is bemutatjuk
Forrás: ZH

– A Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a kezdetek óta képviselteti magát a kéklámpás felvonuláson. Ennek több oka is van. Egyrészt fontos, hogy erősítsük a városlakókban a biztonságérzetet, a tudatot, hogy a rendőr és a mentő bajtársakhoz hasonlóan mi is az év 365 napjának minden percében készen állunk arra, hogy segítsünk. Ehhez szükségünk van korszerű tűzoltógépjárművek re, vagy ahogy a legkisebbek hívják, a nagy piros autókra, amiket minden évben örömmel tárunk a közönség elé – ezt Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója fogalmazta meg. – Másrészt ilyenkor remek alkalom nyílik arra, hogy ne csak járműveinket, hanem tűzoltóink elhivatottságát és szakmai tudását is bemutassuk egy műszaki mentési gyakorlat keretében. A látogatók bepillantást nyerhetnek egy közlekedési baleset kulisszái mögé, megtekinthetik a beavatkozásoknál használt eszközeinket, és megbizonyosodhatnak arról, hogy a zalaegerszegi tűzoltók milyen magas színvonalon végzik munkájukat. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójaként biztatom önöket, hogy jöjjenek el, és kísérjék figyelemmel a kéklámpás felvonulást, majd a zalaegerszegi tűzoltók bemutatóját! Kellemes időtöltést kívánok önöknek a fesztiválon!

Harley, a drog- és csempészcigaretta-kereső kutya is bemutatkozott

– Több éve rendszeres vendége a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága az EgerszegFesztnek. Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy a sok-sok feladatunkból olyan területeket mutassunk meg, amelyek nem annyira ismertek a köztudatban, de érdekesek, figyelemfelkeltőek – fogalmazott dr. Kaszás Anita, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója. Mint felidézte: az elmúlt években a NAV pavilonjába látogatók bepillantást nyerhettek a vadon élő növények és állatok csempészete ellen végzett munkájukba, bemutatták, hogy kapcsolódott a pálinkafőzés a pénzügyőrség történetéhez, illetve Harley, a drog- és csempészcigaretta-kereső kutya is büszkélkedett tudásával és képességeivel.

Dr. Kaszás Anita: Bemutatjuk az egyenruhás-hivatás sokszínűségét és erőt próbáló kihívásait
Forrás: ZH

– Az idei fesztiválon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának feladataival ismerkedhetnek a fesztiválozók. Járőreink egy baleset szimulációján keresztül mutatják meg, miként dolgoznak együtt nap mint nap a különböző hatóságok azért, hogy az életünkben biztonságot és nyugalmat teremtsenek. A kéklámpás felvonulás jó lehetőség megmutatni az egyenruhás-hivatás sokszínűségét és mindennapi, erőt próbáló kihívásait - emelte ki dr. Kaszás Anita igazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!