Üzletszerűen elkövetett csalássorozat

Tegnap, 8:05

Ácsmunka ígéretével csapta be ügyfeleit a zalaegerszegi férfi

Üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a zalaegerszegi járási ügyészség egy 27 éves zalaegerszegi férfi ellen. A vádlott ácsmunka ígéretével csapta be ügyfeleit.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Salivanchuk Semen

Minderről a Zala Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője, dr. Jánky Judit tájékoztatta lapunkat. Mint írja: a férfi, mint ács egy általa rendszeresen látogatott zalaegerszegi szakáruház üzletvezetőjével 2021. december 1-én abban állapodott meg, hogy az általa számla ellenében, 192 ezer forint összértékben vásárolt áruk ellenértékét később fogja kifizetni. A vádlott – kihasználva az üzletvezető bizalmát – 2021. december 15-én ismét megjelent a szaküzletben, ahol ezúttal 92 ezer forint összértékben vásárolt ugyancsak későbbi fizetés ígéretével különböző méretű munkaruházati termékeket és szegélyanyagokat, majd másnap ugyanott közel tízezer forint értékben további szegélyanyagot. A férfi a fizetési kötelezettségének sem a teljesítési határidőben, sem azon túl nem tett eleget, a vásárlások ellenértékének kiegyenlítése már azok időpontjában sem állt módjában, sem szándékában. A sértett telefonos megkereséseire egyáltalán nem reagált, a fenti vásárlásokat követően az üzletet nem kereste fel. Az üzletnek így összesen 294 ezer forint kárt okozott, amely a nyomozás során nem térült meg.

A férfi 2021 decembere és 2022 szeptembere között több Zalaegerszeg környéki személynek vállalta el tetőfelújítási munkálatok elvégzését. Ezen időszakban a vádlott csalárd módon több személyt is megtévesztett annak kapcsán, hogy a vállalt szakmunkákat hiánytalanul elvégzi. Megrendelőit azzal károsította meg, hogy az anyagköltség címén tőlük előzetesen átvett összeget nem a konkrét célra, hanem saját céljaira fordította. Egy Egerváron történő tetőfedési munkára 2022 áprilisában például 300 ezer forintot vett át megbízójától munkadíj előlegként, de az elvállat szakmunkát – eredeti csalárd szándékának megfelelően – nem végezte el, a pénzt viszont elköltötte. 2022 szeptemberében egy másik egervári lakos megbízásából egy pajta tetőszerkezetének építését vállalta el, amelynek anyagköltségeként előzetesen 150 ezer forintot vett át a sértettől, azonban ezt az ígért munkát sem végezte el. A felvett össze itt megtérült, a pénzt – a sértett személyes közbenjárása eredményeként – a vádlott édesanyja fizette vissza. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!