A telefonos csalók új módszere

3 órája

Nyolcmillió forintot emeltek le a számlájáról

A kiberbűnözés, vagyis az egyes informatikai rendszereket érintő bűncselekmények mind gyakoribbá válására hívja fel a figyelmet a rendőrség. Egy szomszédos vármegyében történt konkrét eset kapcsán azt kérik a lakosságtól – különösen az informatikai rendszerekben kevésbé jártas időskorúaktól –, hogy legyenek körültekintőek, mielőtt bármit is cselekednének.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Illusztráció

Minderre azért is figyelmeztetnek, mert egy 69 éves, Pápa környékén élő nyugdíjas személyt éppen a hiszékenysége miatt tudtak nyolcmillió forinttal megkárosítani. A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatója szerint az időskorú személyt egy magát banki ügyintézőnek kiadó nő hívta fel telefonon, és arról tájékoztatta, hogy számláján nagy értékű gyanús tranzakciót észleltek. Miután a sértett közölte, hogy ezt nem ő kezdeményezte, a segítőkész ügyintéző kérte, hogy kövesse az utasításait, hogy elkerüljék a további károkat. Az informatikában teljesen járatlan hölgy fenntartások nélkül követte a számára teljesen érthetetlen utasításokat, amelynek végén azt a tájékoztatást kapta, hogy a számláját ért támadást sikeresen elhárította. A hívás megszakítását követően a sértett azt vette észre, hogy nem tud belépni a netbanki felületére, ezért személyesen kereste fel számlavezető bankját. Ott azt a tájékoztatást kapta, hogy két ismeretlen magánszemély számlájára összesen 8 millió forintot utalt el. 

A rendőrség arra figyelmeztet: legyünk óvatosak, hiszen - mint az ismertetett eset is mutatja - a csalók eszköztára folyamatosan változik. Ha a bankszámlát ért támadásra hivatkozva kapunk telefonhívást, soha ne adjunk ki semmilyen információt a hívónak, és ne is hajtsunk végre kérésére semmilyen műveletet az okoseszközeinken. Az áldozattá válás elkerülése érdekében szakítsuk meg a hívást, majd a számlavezető bankunk által hivatalosan közzétett telefonszámon visszahívással győződjünk meg annak valóságtartalmáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!