Libavacsora

2017.11.19. 11:17

Testes vörösborral a legjobb a liba

A miklósfai Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör és a Mi-Nők Klub első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezett libavacsorával egybekötött Márton napi újbormustrát.

Horváth-Balogh Attila

Németh József a zsűri tagjaival, Vlasics Józseffel, Nink Károllyal és Horváth Miklóssal Fotó: Szakony

A rendezvényre péntek este került sor a Miklósfai Mindenki Házában.

– Az ötlet onnét ered, hogy a Mi-Nők Klub Márton-naphoz kötődően már régóta rendez libavacsorát, mi, a kertbarát kör tagjai pedig tavaly Tótszentmártonba kaptunk meghívást egy újbormustrával egybekötött libavacsorára, s úgy gondoltuk, ilyet mi is tudunk rendezni, csak össze kell kapcsolni a női klub hagyományos rendezvényét és a mi bormustránkat – bocsátotta előre Németh József, a kertbarát kör elnöke. – Így egyrészt még szorosabbá válik a kapcsolat a helyi civil szervezetek között, másrészt a kertbarátok igénye is teljesül, miszerint a hosszú őszi-téli időszak ne múljon el nagyrendezvény nélkül.

Németh József a zsűri tagjaival, Vlasics Józseffel, Nink Károllyal és Horváth Miklóssal
Fotó: Szakony

A borversenyre 39 mintát neveztek a szőlősgazdák, melyeket a Nink Károly által elnökölt, Horváth Miklós és Vlasics Lajos (mindhárman a Da Bibere Borlovagrend tagjai) összetételű zsűri bírált. A 24 fehér-, 11 vörös-, és 4 rozé borminta közül a legjobb fehér bor címet Kalamász György sauvignon blanc bora, a legjobb vörösborét Takácsné Wiessner Heidemarie zweigeltje érdemelte ki, a legjobb rozé bort pedig Gárdonyi József hozta az újbormustrára.

Miközben a zsűri a borokkal foglalatoskodott, Rákhely Árpád nyugalmazott szakoktató és 6 fős csapata a konyhában a libavacsorát készítette el.

– A liba sokrétűen felhasználható alapanyag, mi most sült libacombot készítettünk, párolt fehér-, vörös és rózsaszín káposztával (a három változat eltérő ízvilágot is jelent), illetve hagymás tört burgonyával – árulta el. – A libasültet nagyanyáink receptje alapján, csak só, babérlevél, hagyma és fokhagyma felhasználásával fűszereztük. S ha már bormustra, azt gondolom, a libasülthöz testes vörösbor illik, de rozéval is nagyon finom tud lenni...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában