Különös katasztrófa

2018.05.09. 17:45

Csőtörés miatt folyt el a víz a karosi termáltóból

Megdöbbentő látvány fogadta a termáltóhoz látogató turistákat és helybelieket. Az éjszaka folyamán ugyanis eltűnt a víz a tó medréből.

Horváth-Balogh Attila

Májusban pár óra alatt elfolyt az 1.3 hektáros területről a tó vize Fotó: Szakony Attila/Archív

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A különös, sőt bizarr katasztrófa okára csupán egy óriási kráter utalt, amelyen keresztül vélhetően néhány óra leforgása alatt elfolyt a tó vize.

A zalakarosi önkormányzat már kora reggel közleményt adott ki, melyben azt írták: a karosi termáltó vízelvezető rendszerének meghibásodása miatt a tóban lévő víz elszivárgott. A műszaki probléma okának felderítése folyamatban van, amelynek befejezését követően indul meg a hiba kijavítása.

A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a tó mielőbb régi állapotában várja látogatóit.

A szakemberek valóban a helyszínen tartózkodtak, sokan értetlenül nézték a tó üres medrét. Közben a Karos Park Kft. munkatársai a sásokat, tündérrózsákat mentették. A tóból – a meder lejtése miatt – nem szivárgott el az összes víz, az egyik öbölben maradt egy kevés, a növényeket ide telepítették át.

Csőtörés történt

– Egyelőre csak feltételezéseink vannak, de úgy tűnik, hogy az éjszaka folyamán eltört az egyik, meder alatt húzódó, a fürdő termálvizét elvezető csatorna – árulta el Cziráki László, a karosi fürdő vezérigazgatója.

Délelőtt ezt a látványt nyújtotta a zalakarosi termáltó. Sokan nem akartak hinni a szemüknek, ám a több méter átmérőjű krátert látva senki sem lepődött meg azon, hogy pár óra alatt elfolyt az 1.3 hektáros területről a tó vize
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

– Első lépésként szeretnénk egy speciális kamerával megvizsgálni ezt a csatornát, hogy megtudjuk: egyedi problémáról van szó, vagy esetleg a vezeték más részein is keletkeztek repedések, törések. Minden másról, csak ennek ismeretében lehet dönteni, rossz esetben még az is előfordulhat, hogy az egész szakaszon cserélni kell a vezetéket.

Mint emlékezetes: a karosi termáltavat jelentős, mintegy 400 millió forintos uniós forrásból alakította ki az önkormányzat pár évvel ezelőtt.

Katasztrófaturisták

A megdöbbentő látványt a „katasztrófaturisták” is hamar felfedezték, fiatalok, idősek, kerékpárosok és babakocsival érkező anyukák fotózták, videózták a kiszáradt medret.

– A férjem reggel erre járt és felhívott, hogy elfolyt a víz a termáltóból, én meg nem akartam elhinni, aztán küldött pár fotót – mesélte Lampert Hajnalka, aki, babakocsiban ülő kisfiával érkezett a tóhoz.

– A ZAOL-on láttuk reggel a hírt, s ezt a saját szemünkkel is látni akartuk – árulta el Németh Márk és Széperdei Lívia, akik leforrázva álltak a tó partján.

– Sosem gondoltam, hogy ilyesmi előfordulhat, mindenesetre nem szép látvány az üres meder.

– Először azt hittem, hogy valamilyen beruházás miatt engedték le a tavat, de aztán kiderült, hogy elfolyt a víz – mondta a kerékpárral érkező Bangó Dániel, aki percekig szótlanul nézte az üres tavat.

A termáltó egyébként 1,3 hektár területű, vize átlagosan 1,8 méter mély, annak idején majdnem egy egész hónapot vett igénybe, mire teljesen feltöltötték a medret.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában