Térköves járda és zöldségeskert

2018.08.01. 14:00

Valódi értékteremtés folyik Zalakomárban a közfoglalkoztatás keretében

A településen évek óta a közfoglalkoztatás legfontosabb eleme a térköves járdafelújítás és az értékesítési céllal folytatott zöldségtermesztés.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön Nagy Szabolcs és Orsós Tibor a térkövezésen dolgozik

Mindennek, illetve a foglalkoztatás általános bővülésének köszönhetően aki dolgozni akar, az kap munkát, akár Zalakomárban is, véli a polgármester, Csárdi Tamás.

- A Belügyminisztérium támogatásával valósítjuk meg mezőgazdasági Start programunkat, amely 2012 óta működik önkormányzatunknál, de 2016-tól megháromszoroztuk az addig művelt terület méretét – bocsátotta előre Csárdi Tamás. – Az idei programban, március elsejétől jövő február végéig 21 fő dolgozik. Magról neveltünk és szabadföldbe ültettünk palántákat: 1200 uborkát, 12000 káposztát, 1500 karfiolt, 6000 tő fűszerpaprikát, 3500 tő étkezési paprikát és 1100 paradicsomot. Emellett 8500 négyzetméteren termelünk burgonyát. Összesen 5 önkormányzati területen, közel 2 hektáron termelünk zöldségeket. A terményt a lakosság részére értékesítjük, piaci napokat nyitottunk az önkormányzati hivatalnál, heti 3 napon lehet megvásárolni a terményeket. A felesleget a helyi zöldségfeldolgozó üzemnek értékesítjük, valamint ettől az évtől kezdve egy zalakarosi szállodába is szállítunk heti két alkalommal. Az értékesített termények bevételét az önkormányzat elkülönítetten kezeli, azokat folyamatosan forgatja vissza a közfoglalkoztatásba.

Képünkön Nagy Szabolcs és Orsós Tibor a térkövezésen dolgozik
Horváth Ibolya, Terjék Antalné, Knezovicsné Hegedűs Melinda, Bogdán Mária és Takács Lajosné a paprikát kapálja Fotó: Szakony /Zalai Hírlap

Csárdi Tamás hozzátette, az idei évben a fűszerpaprika termelési volumene nőtt, de szeretnék ezt a jövőben tovább növelni. A program keretében vásároltak egy szárító és darálógépet is, ami az őrölt fűszerpaprika előállításához kell. Az őrleményt szintén a lakosság részére értékesítik. A tavaly gyártott 70 kilogrammnyi őrölt paprika 1 hét alatt elfogyott...

- A jövőben szeretnénk kialakítani egy kisebb feldolgozó üzemet is, ahol savanyított termékeket állítanánk elő – fűzte hozzá a polgármester, aki beszámolt a közfoglalkoztatás másik fontos eleméről, a belterületi közutak karbantartását célzó programról is, amely szintén a belügyi tárca támogatásával valósul meg. Elmondta: ebben idén 34 fő dolgozik, ugyancsak március elsejétől kezdve egy évig. Az ő legfőbb feladatuk a belterületi járdák felújítása, illetve térköves járda kialakítása.

- A programfajta több éve folyamatosan zajlik az önkormányzatnál, járda térkövezéssel 2015 óta foglalkozunk – magyarázta Csárdi Tamás. – Az önkormányzat karbantartó csapatából Nagy Szabolcs (ő közalkalmazott, nem közmunkás) irányításával zajlik az építkezés. Első lépésben elbontják a régi, sok esetben már balesetveszélyes járdaszakaszokat, utána szegélyt betonoznak az új térkőnek, majd maga a térkövezés következik. A program során 1880 négyzetméternyi járda újul meg Zalakomárban. A Zrínyi és Bercsényi utca készen van, a Hunyadi utca épül jelenleg, és tervben van még a Petőfi utca 2-20 közötti szakasz, az Ady-Tavasz utca összekötő járda és egy kisebb szakasz a Kossuth utcában. A programot tovább kívánjuk folytatni annak érdekében, hogy a település összes járdája megújulhasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában