a régi mesterségekről

2019.03.29. 15:00

Internet Fiesta Nagykutason

Az okostelefon használata kötelező volt, persze kizárólag az Internet Fiesta alatt, számolt be a múlt pénteki rendezvényükről Diószegi Erzsébet könyvtáros.

ZH

Több éve már, hogy csatlakoztunk az országos programhoz, megfűszerezve a helyi specialitásokkal. Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a fiataloknak fogalma sincs a régi mesterségekről, még úgy sem, hogy családjuk neve (Takács, Molnár, Szabó, Kovács, Tímár) utal az ősök foglalkozására.

Ha már a felmenőknél tartunk, a családi kapcsolatok ismereténél szintén akadnak hiányosságok. Ezért jött az ötlet, hogy az idei téma a Fiestán a régi mesterségekről, a családi kapcsolatokról szóljon. A fiatalabb korosztály 5–5 fős csapatai mérkőztek az idősebbekkel, ahol az időbeli előny eleve adott volt, mivel nekik „gyárilag” kódolt ez a tudás, tehát nem kellett a keresésre időt fordítani. A megspórolt percekben jutott idő az anekdotázásra, versmondásra, éneklésre.

Most már tudjuk, hogy a Kalamár-kút honnan kapta a nevét, és ha valakinek egyszer szerencséje lesz és észreveszi a hétévente felbukkanó kígyót a szájában tartott kulccsal, akkor megtalálhatja a kalmárok által építtetett vár alá rejtett kincset, amit régen a mocsár elnyelt. Valószínű, eddig azért nem találta meg senki a kincset, mert nem tudjuk, honnan kell kezdeni a hét év számítását – írta lapunknak Diószegi Erzsébet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában