Maskuranap

2019.03.06. 07:00

Szalmabábokat eskettek össze Csesztregen

A farsangi időszak zárásaként maskuranapot tartottak kedden a zalai községben. A program délután kezdődött Varga János babáinak esketésével, majd este jelmezbe öltözött maskurák járták végig a falut házról házra.

Gyuricza Ferenc

Bedő Róbert és Varga János babái Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Nagy nap van ma nálunk, dicső lakodalom – kezdte a már jól ismert rigmust a kisbíró, azaz Bedő Róbert, a helyi színjátszó csoport vezetője Varga János babáinak esketésekor. A XX. század elejéről származó helyi hagyományt éppen harminc éve elevenítette fel újra az akkor szárnyait bontogató Falubarát Egyesület, s azóta minden évben megtartják az ünnepi ceremóniát, amelynek végén eleinte lovas kocsi után kötve vagy adott esetben kézi erővel végig is húzták a szalmabábukat a falu utcáin. Mindez annyiban változott, hogy a vontatást ma már kistraktorral végzik.

Bedő Róbert és Varga János babái Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

– A kocsikerékre kötött két szalmafigura, azaz Varga János babáinak esketése egy olyan helyi hagyomány, amely a XX. század elejéhez kötődik, s egészen a hetvenes évekig élt is a faluban – mondta Óbíróné Balás Zsuzsanna, a helyi értéktár bizottság titkára. – Akkor egy időre elhalt, de 1990-ben újra megtartottuk az esküvőt, ami iránt azóta is igen nagy az érdeklődés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában