Megnyugvás volt mindnyájuknak

2019.07.04. 10:40

A horvát kegyhelyre zarándokoltak a becsehelyiek

Máriabesztercére, azaz Marija Bistricára szervezett zarándoklatot nemrég a becsehelyi horvát nemzetiségi önkormányzat.

Horváth-Balogh Attila

A zarándokok csoportja a Havas Boldogasszony-bazilika előtt Fotó: ZH

A zarándoklatra a Becsehelyi Horvát Napok keretében került sor, ezt és a kapcsolódó négynapos rendezvényt pályázati támogatásból tudta finanszírozni, megvalósítani a horvát önkormányzat.

– Negyvenen vettünk részt a zarándoklaton, mely során a horvátság legnagyobb Mária-kegyhelyét kerestük fel – mondta el Háriné Hederics Tímea, a becsehelyi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke. – A zarándoklatra nemcsak helyből jelentkeztek hívek, hanem Tótszerdahelyről is. A Zágrábtól 30 kilométerre található Marija Bistricán évente több százezer zarándok imádkozik a Boldogasszony csodatevő szobra előtt, ami nagy lelki feltöltődést ad mindenkinek – én ezt a nagyszerű érzést már kétszer is átélhettem, először gyermekkoromban. Most a Havas Boldog­asszony-bazilika előtti nagy téren került sor a szentmisére, majd ezt követően körülbelül egy óra alatt jártuk meg, imádkoztuk el a közelben kialakított keresztutat. Ennek a legmagasabb pontja körülbelül a bazilika tornyával esett egybe, ahonnét gyönyörű panoráma nyílt a környékre. S nem mellékesen: a szentmise és a keresztút hihetetlen megnyugvást adott mindnyájunknak, erről számoltak be a többiek is.

A zarándokok csoportja a Havas Boldogasszony-bazilika előtt Fotó: ZH

Háriné Hederics Tímea hozzátette azt is: az úton a zarándokok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 300 ezer forintos támogatásának és a nemzetiségi önkormányzat pénzügyi szerepvállalásának köszönhetően díjmentesen vehettek részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában