Jubileum

2019.10.03. 07:00

Húszéves a letenyei, Öreg-hegyi kápolna

Múlt vasárnap búcsút szervezett az Öreg-hegyi kápolna 20 éves jubileuma tiszteletére a Letenyei Egyházközség, valamint a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár. A rendezvényen Pusztai Ferenc egykori hegybíró beszélt a kezdetekről.

Mirkó Imre

Szentmise az Öreg-hegyi kápolnánál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Mirkó Imre

Mint mondta, az első írásos említés az Öreg-hegyi haranglábról 1820-ra nyúlik vissza. A harangot 1917-ben rekvirálták, majd 1924-ben a horvát szőlősgazdák öntettek egy újat Ljubjanában. Akkor még fa harangláb volt ezen a helyen, amely 1949-ben egy

pincesortűz során leégett. A harang évekig egy közeli pincében pihent, majd 1957-ben készült el a vastorony, amely köré deszkából egy kis épületet ácsoltak, ide került fel a harang.

Szentmise az Öreg-hegyi kápolnánál
Fotó: Mirkó Imre / Zalai Hírlap

1998-ban a hegyközségek újraszervezésekor Pusztai Ferencet választották meg hegybírónak, aki egy akkori Béci-hegyi búcsún elhangzott kérdésre, miszerint mikor lesz egy szép kápolna az Öreg-hegyen, azt a könnyelmű ígéretet tette, hogy jövőre. És az álomból valóság lett.

Számtalan áldozatkész segítőnek köszönhetően aztán megkezdődtek a kápolnaépítés munkálatai, és pénzadományok is érkeztek Letenyéről, a város egyedutai városrészéből és Zajkról is. Az összefogás példátlan volt, hiszen a semmiből teremtették meg a szükséges hozzávalókat, aminek köszönhetően 20 évvel ezelőtt az azóta elhunyt Németh Károly kanonok-esperes felszentelte az Öreg-hegyi kápolnát – mondta el egyebek között Pusztai Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában