Az alvás, a víz és a pénz

2021.03.19. 10:00

A digitális tudás áll az idei Internet Fiesta fókuszában

Mától egy héten át zajlanak a 2021-es Internet Fiesta rendezvényei a programhoz csatlakozott hazai intézményekben, s így a határ menti város könyvtárában is. Az idei felhívás címe Digitális írástudás, digitális tanulás, könyvtár.

Korosa Titanilla

A korlátozások miatt a lenti könyvtár is zárva tart, de az Internet Fiestához készül a keresztrejtvény

Fotó: Baksa Melinda

A 2021-es év már a huszonkettedik lesz abban a sorban, amikor márciusban a könyvtárak összehangolt tematikával meghirdetik az Internet Fiesta programjait.

– Az első Fiesta óta is rengeteget változott a világ, például az internet is a mindennapjaink részévé vált – mondta elöljáróban Baksa Melinda lenti könyvtáros. – Ennek jegyében az idei rendezvényeink célja a digitális írástudás terjesztése és az internet felhasználási lehetőségeinek minél szélesebb körű bemutatása lesz. Ide tartozik a digitális kompetenciák fejlesztése is a különböző korosztályok sajátosságaihoz igazodva. Mindezek az ismeretek nem csupán a munkaerő-piaci elvárások miatt lényegesek az egyén számára, de az információs társadalomban élők tanulási színtereinek bővítésében és szocializációjában is jelentős szerepet játszanak.

A korlátozások miatt a lenti könyvtár is zárva tart, de az Internet Fiestához készül a keresztrejtvény
Fotó: Baksa Melinda

A lenti városi könyvtár több témával kapcsolódik a Fiesta programjaihoz.

– A jelenlegi járványhelyzet és az érvényben lévő egészségügyi korlátozások miatt ezúttal csak az online térben valósíthatjuk meg az ötleteinket, még szerencse, hogy ehhez az Instagram- és Facebook-oldalaink nagyon jó lehetőséget biztosítanak – folytatta Baksa Melinda az elképzelések ismertetésével. – Mindegyik programunk, a keresztrejtvény, a képkirakó és a kvíz is mindig egy-egy adott naphoz kapcsolódó eseményhez, illetve világnaphoz kötődik. Március 19-én tartják például az Alvás Világnapját. Az Egyesült Államokból indult ez a kezdeményezés, mely az egészséges élet és az alvás minőségének összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Ezen a napon könyvtári GÉM néven keresztrejtvény várja majd oldalaink látogatóit. Március 22. a Víz Világnapja. Az élethez nélkülözhetetlen elem fontosságára és szépségére három képkirakóval hívjuk fel a figyelmet. A harmadik akció, az online kvíz feladatai pedig a pénzzel kapcsolatosak, ezek apropóját az adta, hogy 1983-ban március 25-én bocsátották ki az 1000 forintos bankjegyet. A programok célja, hogy játékra hívjunk mindenkit, de ne csak szórakoztassunk, hanem érdekes és mindannyiunk életét befolyásoló dolgokkal kapcsolatos ismereteket, érdekességeket, újdonságokat mutassunk meg úgy, hogy közben egy kis agytornára, informá­ciókeresésre is biztatjuk az embereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában