Eurevita Pannonia

2022.02.10. 09:00

Megőrizni a népi építészet mesterségeit - Partner értekezlet kezdődött Zalában

A népi építészet mesterségeinek megőrzése és átörökítése a fő célja az Európai Unió által támogatott, Eurevita Pannonia nevű osztrák-magyar projektnek, amelynek kétnapos koordinációs partneri értekezlete szerdán kezdődött Zalában. A 2020 márciusában induló, harminc hónap időtartamú projektben két osztrák szervezet, a Burgenlandi Szakképzési Intézet és a Sekem Energy GmbH, valamint a szombathelyi Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, illetve a zalaegerszegi Göcseji Múzeum működik együtt.

Gyuricza Ferenc

A program osztrák vendégeinek Samu Adrienn mutatta be a zalalövői tájházat

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A nyitónapi program során a jelenlévők megtekintették az északnyugat-zalai kisvárosban található tájházat, a népi építészet egyik fennmaradt emlékét, megismerkedtek az ahhoz kapcsolódó helyi civil szervezet, a Zalalövői Tájház Egyesület tevékenységével, s egyeztettek a projektfeladatok aktuális állapotáról. 

 

 

Varju András, a Göcseji Múzeum falumúzeumi osztályának vezetője elmondta: az Eurevita Pannonia projekt elsődleges célja a hagyományos mesterségek fenntartható módon történő felelevenítése, amit határon átnyúló szervezeti együttműködés, körültekintő tudományos feltárás, széles körű nyilvánosságot biztosító kommunikáció és innovatív oktatás segítségével kívánnak megvalósítani. Ennek érdekében tanterveket, vizsgarendszereket dolgoznak ki, s azok gyakorlati lehetőségeiről is egyeztetnek. A korszerű képzési és minősítési módszerek haszonélvezői kézművesek és fiatal álláskeresők lehetnek, de az együttműködés révén olyan gazdaságélénkítő munkaerőpiaci környezet is létrejöhet, amely hosszú távon lehetővé teszi a kihalófélben levő kézműves technológiák megőrzését, továbbadását, valamint gyakorlati és gazdasági célú alkalmazását. 

 

 

A projekt keretében – a tanfolyamok elvégzésének köszönhetően – legalább 48 személy előtt nyílnak meg új lehetőségek a közös munkaerőpiacon. További eredmény, hogy Magyarországon és Ausztriában is összegyűjtik a már feledésbe merült népi mesterségeket. Varju András elmondta, a Göcseji Múzeum nyitott arra, hogy a 2027-ig tartó uniós ciklusban folytassa a most megkezdett tevékenységeket, akár osztrák, akár szlovén partnerekkel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában