Felújítás

2022.12.22. 10:00

Új tetőhéjalást kapott a kétszáz éves vörcsöki kápolna

Hosszas előkészítő munkálatok után a napokban megkezdődött a muraszemenyei Szent Bertalan-plébániához tartozó, de közigazgatásilag Csörnyeföldön található vörcsöki Nepomuki Szent János- kápolna felújítása. Első ütemben új tetőhéjalást kapott az immár több mint 200 éves épület.

Gyuricza Ferenc

Készül a vörcsöki kápolna új tetőhéjalása

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A vörcsöki kápolna állapotáról többször írtunk már lapunkban. Szóltunk arról, hogy az 1820-ban felszentelt, külsőleg gyönyörű, belül impozáns falfestményekkel díszített épület már hosszabb ideje beázik és a falak vizesednek, emiatt Gálhidi Sándor muraszemenyei plébános, a helyi egyházközség, illetve a település önkormányzata is szorgalmazza felújítását. Az ehhez szükséges anyagiak előteremtésére a kétszáz éves jubileum kapcsán gyűjtést is indítottak. Az összefogás első eredménye a tetőhéjalás cseréje lett.  

– A kápolna felújításához a szombathelyi egyházmegyétől is kértünk támogatást, az állagmegőrzés érdekében kaptunk is hárommillió forintot – mondta Gálhidi Sándor. – Ezt az összeget fordítottuk a tető felújítására. A munkálatok december elején kezdődtek. Az adományokból ezidáig összegyűjt több mint 1,2 millió forintot pedig egyéb fontos feladatokra szeretnénk fordítani, így a nyílászárók cseréjére, valamint a villanyszerelési munkálatokra.  

A plébános hozzátette: a tetőhéjalás cseréjével az egyik legsürgetőbb teendőt el is végzik, viszont önmagában ez nem szünteti meg a másik problémát, a falak vizesedését, és az oldalsó faliképek megmentését sem teszi lehetővé. A vizesedés megszüntetéséhez alulról kell szigetelni az épületet, ez jóval költségesebb feladat lesz, azt adományokból nagyon nehéz lenne összeszedni. A településen továbbra is bíznak a pályázati források elérhetőségében, illetve az egyházmegyei támogatásokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában