Katasztrófavédelmi újraminősítő gyakorlat

2023.10.05. 07:30

Rendbe tették az árokszakaszt Zalaapáti központjában

Egy sárral s hordalékkal megtelt árkot tisztítottak ki helyiek Zalaapáti katasztrófavédelmi újraminősítő gyakorlatán.

Péter B. Árpád

A közreműködők egy árokszakaszt tisztítottak meg a település központjában, munkájukat a katasztrófavédelem szakemberei értékelték

Laczikó Károly tűzoltó ezredes, a keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője elmondta: az elmúlt időszakban számos helyen alakultak települési önkéntes mentőcsoportok, amelyek növelik a lakosság öngondoskodási képességét, és esetenként segítik a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját. Például, szükség esetén, közreműködnek viharkárok felszámolásában.

– Ezek a gyakorlatok káreseteket szimulálnak, mi pedig minősítő bizottságként értékeljük a látottakat – folytatta Laczikó Károly. – Vagyis azt vizsgáljuk, az adott település képes-e elhárítani ilyen eseményeket.

Az előírások szerint ötévente kell újraminősítő gyakorlatot tartani. A katasztrófavédelem szakemberei ilyenkor igyekeznek olyan helyszíneket találni, ahol valós problémát orvosolhatnak a közreműködők, „hiszen cél az is, hogy mindez társadalmi haszonnal járjon”, tette hozzá a kirendeltségvezető.

Zalaapátiban sem volt ez másként, a résztvevők a település központjában egy sárral és hordalékkal megtelt árokszakaszt tisztítottak meg, gépek segítségével s a két kezük munkájával.

– Településünk a Zalaapáti-háton található, egyik fele domboldalra épült – bocsátotta előre Vincze Tibor polgármester. – Éppen ezért a hirtelen lezúduló, nagymennyiségű eső s persze a hordalék, főleg a múltban komoly problémákat okozott. Amióta azonban kiépült a csapadékvíz-elvezető árokrendszer, nincs ilyen gondunk. Persze, ehhez az is kell, hogy rendszeresen tisztítsuk, karbantartsuk ezt, hogy ne teljen meg hordalékkal. Szerencsére ilyenre ma már csak ritkán akad példa.

A tavaszi, nyár elejei tartós esőzések hatására mindenképpen szükség volt a kotrásra, amit most összekötöttek a minősítő gyakorlattal

Az idén tavaszi, nyár elejei tartós esőzések hatására most mindenképpen szükség volt a kotrásra, amit összekötöttek a minősítő

gyakorlattal. A közreműködők szombaton reggel hatkor láttak munkához, s kora délutánra végeztek a feladattal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában