Mobiltelefonos alkalmazással jelenthetjük be a tetemeket

2023.12.24. 19:30

Új elemmel bővült a madártani egyesület TermészetLesen elnevezésű adatgyűjtő programja

Aki elhullott vadon élő állatot talál, mostantól feltöltheti az ezzel kapcsolatos adatokat a Totem adatgyűjtő felületre - tudatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Varga Andor

A közlemény szerint a Totem a civil szervezet TermészetLesen elnevezésű adatgyűjtő programjának legújabb, okostelefonos alkalmazása, melynek segítségével mind a szakmai szervezetek képviselői, mind pedig a lakosság könnyen tud bejelentést tenni elhullott vadon élő állatok tetemeiről. Mindez egyes fajmegőrzési programokhoz is fontos adatokkal szolgálhat.

A Totem alkalmazás célja olyan adatbázis kiépítése, mely egy helyen gyűjti az országból (de akár a határon túli, Kárpát-medencei területekrő is) a vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait (mérgezés, áramütés, elütés, ablaknak ütközés, lelövés stb.), ezzel is segítve a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket. A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében a Totem is az MME által kidolgozott, Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos app keretében működik, és azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról készített fotókat. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is, az applikáció elemeinek használatát pedig videós segédletek magyarázzák el a felhasználóknak.

Az Európai Unió LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat keretében támogatott Totem modul csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, melynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. Az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett decemberben folytatódik a tavaly indult Téli madárles; márciustól a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles; továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában