Szüleitől tanult fát metszeni a győztes

2024.01.17. 11:15

Fiatal agrártudósok versengtek hónapokon át a Kárpát-medencei megmérettetésen

Ebben a tanévben 18 ezer középiskolás diák versengett a DUE Médiahálózat által szervezett s a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával indult megmérettetésen, amelyet végül egy kiskunhalasi diák nyert.

Péter B. Árpád

A mostani verseny legjobbjai értékes ajándékokat nyertek, középen prof. Gyuricza Csaba, a MATE rektora

Forrás: MATE

A harmadik Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszten sok zalai fiatal is részt vett. Szeptember 1. és december 15. között, az első online fordulóban olyan, a modern agráriummal kapcsolatos kérdésekre kellett tudniuk a helyes választ, mint például: le lehet-e égni erős napsütésben egy fóliasátorban vagy egy üvegházban, illetve mi a magyarázata a csokoládé kiszürkülésének? A legjobb eredményt elért ezer játékost meghívták a december 28-án rendezett középdöntőbe, amelyből 42-en jutottak az online fináléba. Ők idén január 4-én mérték össze tudásukat, a legjobb tíz fiatal pedig ott lehetett az Educatio Kiállításon, ahol eredményt hirdettek.

– Több célunk is volt a Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszttel – mondta prof. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. – Az egyik, hogy az agráriumot, a környezet- és élelmiszer-tudományokat népszerűsítsük azon fiatalok körében, akik pályaválasztás előtt állnak. A másik pedig, hogy ezen dinamikusan fejlődő ágazatokkal kapcsolatos tévhiteket tisztába tegyük. Minél több fiatalt szerettünk volna megszólítani az agrár-felsőoktatás számára. Büszke vagyok arra, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti győztes ma már egyetemünk lelkes hallgatója.

Ezúttal Petrányi Olivér, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum tanulója végzett az első helyen, s remek teljesítményével egy kétszemélyes görögországi utat nyert.

– Nagyon szeretjük a versenyeket, sokféle megmérettetésen kipróbáltuk már magunkat az osztálytársaimmal, barátaimmal – mesélte Olivér. – Az első forduló kérdései alapján kiderült, hogy a modern mezőgazdaságon van a fókusz, ezért ebbe a kérdéskörbe jobban beleástam magam. Alapvetően a közgazdaságtan érdekel, de szeretem a mezőgazdaságot is, a szüleimnek van egy kis tanyája, ott szoktunk mindenféle zöldséget-gyümölcsöt termeszteni, hogy ne a boltban kelljen megvennünk. Szeretem a fákat metszeni, a szüleimtől tanulom a különféle fogásokat.

A szervezők idén is díjazták a tesztkitöltésben legaktívabb iskolát, amely most az Óbudai Árpád Gimnázium lett, ahonnan 603 diák vett részt a versenyen. A határon túlról az erdélyi Bihardancsházán élő Toth Mathias volt a legeredményesebb, aki egy elektromos rollert nyert kiváló teljesítményével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában