VITRIN

2024.01.25. 07:00

Vitrin kiállítás a Hevesi Sándor Színházban

Kedden este nyitották meg a február 10-ig látogatható képzőművészeti tárlatot a Hevesi Sándor Színház nézőtéri előcsarnokában, amely a zalai művészeket tömörítő VITRIN Kortárs Képző- és Iparművészek Társasága tagjainak alkotásait tárja a közönség elé.

Arany Horváth Zsuzsa

Budaházi Tibor elnök (középen) nyitotta meg a tárlatot, körülötte a VITRIN kiállító tagjai

Fotó: Pezetta Umberto

A VITRIN Egyesület évente egy-két nyilvános seregszemlén mutatja be, hogy a főleg zalaegerszegi tagok milyen munkát végeznek az adott évben, a kiállítás a a város számára is látleletet ad az egyesületi létről. 

Farkas Ferenc kisplasztikái
Fotó: Pezzetta Umberto

A VITRIN céljai szerint képző- és iparművészeti, valamint az ehhez kapcsoló szakírói érdekvédelem és érdekképviselet, arra vállalkozott, hogy bemutatja és népszerűsíti a tagok tevékenységét itthon és külföldön; szakmai információkat gyűjt,  képző- és iparművészeti kérdésekben véleményező és tanácsadó szerepet lát el; szakmai publikációkat jelentet meg, pályázatokon vesz részt; tájékoztatókat, kiállításokat, művésztelepeket szervez.

Horváth Csongor Gergő Fesztivál 2002 című festménye
Fotó: Pezzetta Umberto

Budaházi Tibor festőművész, a Vitrin-csoport elnöke  a keddi tárlatmegnyitó előtt elmondta,  2016-ban szerveződött újjá a zalai művészközösség, amely ebben a formában a Zala’Art egyesület utódja. A vezetői feladatokat kezdettől ellátó festőművész felelevenítette azt is, hogy  a ’80-as évek második felében fogalmazódott meg Zalaegerszeg képzőművészeinek határozott igénye a szervezett keretek között való együttműködésre, munkára, mivel a nagy országos szervezetek már egyre nehezebben tudták teljesíteni az alkotók elvárásait.

Németh Miklós grafikái, mellette Nagy Szilvia tűzzománca
Fotó: Pezzetta Umberto

A tagok közül az 2024-es bemutatkozásra 13-an juttattak el művet a kiállítás szervezőihez, így láthatják az érdeklődők Horváth Csongor Gergő, Karner László, Nagy Szilvia, Nemes László, Németh Miklós, Németh János, Oravecz Viktória, Tánczos György, Frimmel Gyula, Szényi Zoltán, Farkas Ferenc, Varga Bálint és Budaházi Tibor alkotásait. A közös kollekciót néhány szóval az elnök mutatta be a tárlatmegnyitó nézőközönség számára, kiemelve azt a tényt, hogy mindannyian kiforrott, saját stílussal rendelkező egyéniségek, ugyanakkor nem idegen tőlük a kísérletező kedv sem. A paravánokon ennek megfelelően ismerhetjük fel kedvenc művészeink jellegzetes kézjegyét, legyen szó kisplasztikáról, grafikáról, festményről. 

Tánczos György Tiltott című hármas alkotása, a „fátyol” alatt eredeti művek
Fotó: Pezzetta Umberto

Budaházi Tibor a Szegedi Juhász Gyula Főiskola rajz szakán 1992-ben, a Szegedi Tudományegyetem mesterszakán 2010-ben végzett. Tagja a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Festők Társaságának, a Matéria Művészeti Társaságnak, a Művésztanár Társaságnak, a Magyar Papírművészek Társaságának. Öt évig volt a ­GébArt Nemzetközi Művésztelep művészeti vezetője. Jelenleg is elnöke a Zalaegerszegi Vitrin Művészeti Egyesületnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában