Ez történt

2024.03.13. 17:00

Térségi híreink röviden

Szabó Judit

Elfogadták a nagykanizsai költségvetést

Tulajdonképpen két költségvetés került a testület elé ezen a héten, az egyiket Balogh László polgármester terjesztette elő, a másik pedig az eredeti módosítása, amit az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója alakított ki. A közgyűlési többség ez utóbbit fogadta el.

Balogh László a költségvetési vita elején jelezte: nem volt egyszerű feladat olyan költségvetést összeállítani, ami nem tartalmaz sem hiányt, sem hitelfelvételt, de a tervezés eredményeként sikerült némi fejlesztést is betervezni az idei évre. A polgármester szólt az állami támogatásokról, az energiaárak csökkenéséről, majd felsorolt számos olyan beruházást – javarészt út- és járdafelújításokat –, melyeket betervezett az idei büdzsébe. Dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője az általuk beterjesztett módosításokról szólva elmondta: kénytelenek voltak megvédeni az önkormányzati cégeket, mivel Balogh László polgármester a parkgondozásra 80 millió forinttal adott volna kevesebbet, míg a Kanizsa Médiaház működését teljesen ellehetetlenítette volna, hiszen csak 30 millió forintot szánt a tévé és az újság működtetésére a tavalyi 120 millió forinttal szemben. Balogh László polgármester úgy reagált: számára mások voltak a prioritások, ő valóban nem költene 160 millió forintot a Kanizsa Médiaházra, sokkal inkább olyan fejlesztéseket támogatna, melyekre régóta várnak a kanizsaiak. Ilyenből pedig számos akadt, ezt leginkább a fideszes képviselők módosító indítványai jelezték, ezeket azonban az ÉVE elutasította.

 

 

Nagy teljesítményű mikroszkópot adtak át a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban

A Fül-Orr-Gégészeti Osztály rendelőibe került diagnosztikai eszközöket hétfőn mutatták be a kórház sajtótájékoztatóján. Tavaly nyáron 21. alkalommal zajlott jótékonysági családi nap az AquaCity területén, az ott gyűjtött 11 millió forint adományból gazdagodott az egészségügyi intézmény új eszközökkel, az Ispita Alapítvány közreműködésével. A sajtótájékoztatón Gasztonyi Beáta, a megyei kórház főigazgatója elmondta, Zalaegerszeg támogatására hosszú évek óta számíthat az intézmény. , Balaicz Zoltán polgármester arról szólt, hogy a jótékonysági családi nap bevételéből az egészségügy támogatását mindig kiemelt célnak tartják. Noha nem fenntartója a város a kórháznak, mégis szoros az együttműködés, Zalaegerszeg magáénak érzi az intézményt, melynek gyógyító munkája a zalaegerszegieket is szolgálja. Vigh László országgyűlési képviselő ezúttal is köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak, hozzátéve, az állam azzal tud segíteni, hogy emeli a béreket, további beruházásokkal segíti a kórházakat. Dr. Török László, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály osztályvezető főorvosa pedig bemutatta a nagy, tízszeres felbontású képet adó mikroszkópot.

 

Simon Borbálát és Rubin Mattiát köszöntötték Zalaegerszegen

Két tehetséges és már komoly eredményeket elért tőrvívót köszöntöttek hétfő délután a zalaegerszegi városházán. Simon Borbála és Rubin Mattia a közelmúltban megrendezett nápolyi kadett és junior vívó Európa-bajnokságon szerepelt. A Nápolyban rendezett kadett Eb-n Simon Borbála, a ZVE tehetsége a magyar leány csapattal az ötödik helyen végzett, míg klubtársa, Rubin Mattia a junior férfiak csapatversenyében a válogatottal bronzérmet szerzett. Ennek apropóján szervezett az önkormányzat és a polgármester fogadást. Az eseményen Darabos Géza, a Zalaegerszegi Vívó Egylet elnöke adott összefoglalót a ZVE közelmúltjáról, kiemelve, hogy 2020-ban a megújult Mindszenty-iskolában átadták az önálló vívócsarnokot, ami az ország legmodernebb ilyen jellegű létesítménye lett. Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott, hogy büszkének kell lenni Simon Borbála és Rubin

Mattia eredményeire, akik azt is megmutatták, hogy lehetnek példaképek kortársaik számára. Mindkettejüknek gratulált és emléklapot adott át nekik.

 

Ingyen látogatható a Nemzeti Ünnepen a keszthelyi Balatoni Múzeum

Március 15-én a nemzeti ünnep alkalmából családi programmal várja látogatóit a Balatoni Múzeum. A belépés és a részvétel ingyenes. A programok 10 órától 15 óráig tartanak. Az érdeklődők megnézhetik többek között Kossuth Lajos pisztolyát és kézbe vehetnek eredeti, 1848-as szablyákat is. A kézműves program keretében csákót és nemzeti színű díszeket lehet készíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában