1945. május 8.

2024.05.08. 15:30

Megemlékezés az európai győzelem napján

A második világháború európai befejezésének napját, május 8-át az egész világon megünneplik, nálunk kevésbé.

Arany Gábor

Hóbor József és Csörnyi-Portik Berta koszorúzott a Magyar Antifasiszták és Ellenállók zalai szervezete képviseletében

Fotó: A szerző

Ezt Hóbor József, a Magyar Antifasiszták és Ellenállók zalai szervezetének elnöke fogalmazta meg érdeklődésünkre szerdán délelőtt az európai győzelem napján a Göcseji úton, az áldozatok emlékművénél tartott rendezvény előtt. A helyszín utal arra is, hogy hazánk a világháborúba szerencsétlen módon lépett be Németország oldalán, utolsóként tartott ki mellette, és a visszacsatolt területekkel együtt 13 milliós népességből hozzávetőleg 950 ezren vesztették életüket katonaként, polgári lakosként, üldözött zsidóként. Mégis fontos a győzelem napja számunkra is, mert a harcok elültével visszafordíthatatlanná váltak a függetlenség, a demokratikus átalakulás felé tett lépések. A fasiszta rendszer intézményeit felszámolták, megkezdődött a népbíróságok működése, a nagybirtokos rendszer felszámolása, elkezdődhetett a polgári Magyarország megteremtése, mondta.   
A II. világháború zalaegerszegi áldozatai előtt tisztelgő, Béres János által készített, 1990-ben állított emlékműnél a szervezők mellett a zalaegerszegi zsidó hitközség, valamint az MSZP nevében helyeztek el virágot, koszorút a résztvevők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában