A legmodernebb gép érkezett

2024.05.17. 07:00

Modern köztisztasági eszköz járja majd Keszthely utcáit

Az országban elsőként Keszthelyen állt szolgálatba egy olasz gyártmányú multifunkciós közterület-karbantartó s -takarítógép, amelynek – lévén elektromos – károsanyag-kibocsátása: nulla.

Péter B. Árpád

Az új közterület-karbantartó s -takarítógépnek nulla a károsanyag-kibocsátása

Fotó: Péter B. Árpád

A sajtóbemutatón Manninger Jenő, Keszthely polgármestere kijelentette: az önkormányzat feladata az, hogy a város ne csak szép, hanem tiszta is legyen, s ezért mindent meg kell tennie. A jórészt pályázati forrásból megvásárolt eszközzel pedig jelentősen javíthatják e munkálatok hatékonyságát.

Mint mondta, a próbaidőszak tapasztalatai alapján megállapítható, ez gép rendkívül hasznos a város számára.

A köztisztasági jármű naponta minimum 23-25 kilométert képes megtenni, s a járdaszegélyek mentén is kiváló minőségben elvégzi feladatát. Emellett hatékony és olcsón működtethető, hiszen elektromos energiát használ, így nem bocsát ki szennyezőanyagot, ismertette Manninger Jenő. A polgármester elárulta: ez csak az első lépés: a jövőben elektromos buszokat is vásárolnak majd, a környezetvédelem és a gazdaságos üzemeltetés jegyében.

A takarítógép pormentesen seper és különválasztja a szemetet a leülepedett portól. A sajtóbemutatón Manninger Jenő és Laczkó Mária
Fotó: Péter B. Árpád

Laczkó Mária, a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, Keszthelyen eddig egy koros, nagyméretű seprőgép dolgozott, amelynek fenntartása, működtetése hatalmas költséggel járt. Az önkormányzat 15 millió forintos támogatást biztosított, a Balaton Fejlesztési Tanácstól 57 milliót nyertek, s az önerő biztosításával megvásárolták a gépet, amely kisméretű, középen csuklós kialakítású, ami lehetővé teszi, hogy akár egyetlen parkolóhelyet kisöpörhessen, s a belváros szűk utcáin, az ott álló autók mellett is dolgozhat.

A Csapás utcai VÜZ-telephelyre napelemrendszert telepítenek, amely ezt az eszközt is táplálja majd, ráadásul a szerződéses feltételek kedvezőek Keszthely számára, hiszen a gyártó két évig díjmentesen szervizeli s szállítja hozzá az alkatrészeket. „Gyakorlatilag nulla fenntartási költséggel tudjuk működtetni ez idő alatt”, fogalmazott Laczkó Mária.

Az igazgató részletezte: a takarítógép pormentesen seper és különválasztja a szemetet a leülepedett portól, emellett halk, így éjszaka is dolgozhat s nem zavarja a pihenők nyugalmát. Ráadásul számos kiegészítő eszköz tartozik hozzá, például magasnyomású berendezés, tárcsaseprű, porszívótömlő s lombszívó-adapter is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában