Gácsi Mihály munkásságát is feltérképezik

2024.05.17. 14:00

Zalában jártak a szolnoki múzeum munkatársai

Rendhagyó kutatásba kezdtek év elején és izgalmas találkozásokon vannak túl a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai, akik a közelmúltban többnapos zalai látogatást tettek. A zalaegerszegi kötődésű, Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, Gácsi Mihály magánkézben lévő és múzeumban található alkotásait tekintették meg kutatómunkájuk során a szakemberek.

Mozsár Eszter

A szolnoki múzeum munkatársai – Madár Mária, Szebenyi Nándor és Képiró Ágnes - a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben, Gácsi Mihály síremlékénél.

Fotó: Mozsár Eszter

Kevésbé romantikus, ám mégis elmaradhatatlan találkozóhely volt a Zalaegerszegen elhunyt művész sírhelye. A Göcseji úti temetőben, a kiskapu melletti síremléknél váltottunk pár szót a kutatócsoport tagjaival, akik a 2026-ig tartó A magyar grafika „nagy generációja” és a Szolnoki Művésztelep – Ágotha Margit, Gácsi Mihály és Rékassy Csaba életművének összehasonlító kutatása című projektben működnek közre. A nagyszabású projekt Dr. habil Révész Emese művészettörténész, az ELTE Modern és Jelenkori Művészettörténeti Tanszék vezetőjének irányításával folyik, tájékoztatott Képiró Ágnes művészettörténész-muzeológus. A kiváló szakemberrel több közös munkát végzett a szolnoki közgyűjtemény.

A Göcseji Múzeumban lévő Gácsi-gyűjteményt is megtekintették. Balról jobbra: Szebenyi Nándor, Madár Mária, dr. Kostyál László, Dr. habil Révész Emese és Rum Attila
Fotó: SZDJM

Gácsi Mihály nyomában Zalaegerszegen

- Gácsi Mihály bár Budapesten született, gyermekkorát a Szolnokhoz közeli Cibakházán töltötte nagyszüleinél. 1956-1974 között a Szolnoki Művésztelep jelentős mestere volt, később Palicz József alkotótársát követve 1976-ban érkezett Zalaegerszegre, ahol halálig, azaz 1987-ig élt – ismertette Képiró Ágnes röviden a grafikusművész életútját. – A hároméves Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) által támogatott projekt keretében lehetőségünk adódott arra, hogy a három meghatározó grafikusművész életművét egyenként feltárjuk, illetve összehasonlítsuk. A Göcseji Múzeum jelentős számú Gácsi-grafikával, hagyatékkal rendelkezik, így felkerestük az intézményt, ahol Dr. Kostyál László tudományos igazgató volt segítségünkre. Februárban a lakosság segítségét kértük, így több magánszemélyhez eljutottunk a napokban, akik személyes tapasztalataikat, emlékeiket is megosztották.

A szolnoki múzeum munkatársai a zalaegerszegi Landorhegyi iskolában Rékasy Csaba faliképe előtt
Fotó: SZDJM

Meglepetés a zalaegerszegi Landorhegyi-iskolában

Képiró Ágnes és társai, Szebenyi Nándor muzeológus-osztályvezető, a kutatás operatív ügyeinek szervezője, valamint Madár Mária művészettörténész doktorandusz (ELTE) több percen át tanulmányozta a különleges síremléket, ami önmagában is szinte műalkotás. Beszámoltak arról, hogy Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművésszel visszaemlékező interjút készítettek. S bár a mostani programjuk fő fókusza Gácsi Mihály, ám nagy örömükre a másik kutatott művész, Rékassy Csaba 18 négyzetméteres kerámia faliképét is megtekinthették a Landorhegyi-iskolában. A négynapos tanulmányúton ugyancsak részt vett a kutatást vezető Dr. habil Révész Emese és Rum Attila művészettörténész, vendégkutató.

Szabolcs Péter szobrászművész is szívesen fogadta a kutatócsoportot
Fotó: SZDJM

A szakemberek Zalaegerszegen kívül több települést, köztük Nemesszentandrást, Egervárt, Csatárt, Nagykanizsát és környékét látogatták meg. A munka nem ért véget ezzel, szívesen várják további magánszemélyek jelentkezését a [email protected] e-mail címen vagy Szebenyi Nándort hívhatják a 06-56-421-602 telefonszámon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában