Ez történt

2024.06.25. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Jótékony célú hangversenyt adott a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar a Korona Szalonban

Fotó: Pezzetta Umberto

Jótékony célú hangversenyt adott a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar a Korona Szalonban

"Érezd a szív dalát!" címmel adott évzáró hangversenyt a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar Zalaegerszegen, a Korona Szalonban vasárnap. A koncert bevételét az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány javára ajánlotta fel a Liszt-iskola egykori növendékeiből álló együttes. A közönség az első részben komolyzenei kórusműveket hallhatott Zumbók-Jakobovics Nikoletta csellóművész és Dobos Sándor zongoraművész közreműködésével. A kórus tagjai közül Jandovics Viktória a Schindler listája című film zenéjét felidézve adott fuvolaszólót. A vasárnap esti jótékony hangverseny bevételét, 117 ezer forintot hétfőn délelőtt át is adták az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány képviselőjének. Az 1992-ben és 1997-ben a zenei tagozat 35. és 40. jubileumára Büki Gyuláné által összehívott, majd 2007-ben az 50. évfordulón már az ő emlékének is szentelt hangversenyen fellépő, régi tanítványokból álló kórus 30-35 fővel alakult Liszt Iskola Régi Diákok Kórusa néven. Karnagyuk volt Kövécs Edit, Ladvenicza Éva és Dankos Attila. Jelenlegi nevüket 2019-ben vették fel, ekkor új karnagy lépett a kórus életébe Kincses Ildikó személyében. 

Újra népművészeti fesztivál lesz Gébárton

Két évtized kihagyása után ismét lesz népművészeti fesztivál Zalaegerszegen. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 1998-2000 között három alkalommal rendezett találkozót Gébárton. Ezt a programot szeretnék feleleveníteni, mindezt új köntösben július 13-án, szombaton.  A rendezvényen a Zalai Ifjúsági Stúdió fiatal tagjai is várják azokat a 15 és 25 év körüli érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a kézművesmesterségeket. Az egyesület mindig fontosnak tartotta a közösségi kezdeményezéseket, mondta Devecz Zsuzsa elnök. 2021-ben kezdtek el foglalkozni a népművészeti tárgyakon megjelenő kötött és horgolt motívumokkal, anyagokkal. E két kézműves alkotótevékenységet népszerűsítve indítják el a „HATÁROK rajta van – benne van” című programjukat, melynek az elkövetkezendő másfél évben célja lesz a zalai viseletekben megjelenő kötött és horgolt ruhadarabok újragondolása, modern, hordható öltözetek létrehozása. A rendezvényen bemutatkozik a nagy sikerű Értékes Zala programjuk is, tette hozzá.

Kanizsai színjátszók sikere Vasváron

A Kanizsai Fiatalok Közössége színjátszói a közelmúltban részt vettek a vasvári színjátszó fesztiválon, ahonnan kiemelkedő eredményekkel tértek haza. A háromnapos rendezvényen az egész országból érkező csoportok mérették meg magukat. A csapatok a színjátszás örömének hódoltak, illetve szakmai programokon vettek részt, hogy magasabb színvonalon végezhessék a munkát. A nagykanizsai Honvéd Kaszinó Városi Színpad Kurta Lilla A szendvics című komédiáját mutatta be. A szakmai zsűri dicsérte az előadás dinamikáját, humorát, a színjátszók alakítását, így végül ezüst minősítéssel, illetve „az önálló fejlesztésű darabért” különdíjjal jutalmazták. A Mozaik Társulat A férj vadászik című komédiával állt színpadra, amely szintén elnyerte a hallgatóság tetszését. A magas színvonalú színészi alakítás arany minősítésig juttatta a darabot, emellett Fási Barnabás színészi különdíjat is kapott. A két darabot Szollár-Nikolics Zsanna rendezte. 

Nyári diákmunka Keszthelyen: még mindig a vendéglátósok a fő munkáltatók

A most kezdődő szünidővel egyre több diák vállalhat nyári munkát. Keszthely és Hévíz térségében idén is a vendéglátás területén keresik a legtöbb fiatal munkaerőt. Az szja-mentességnek köszönhetően idén is jó fizetést, akár 2200 forintos órabért is kaphatnak a tanulók. A Meló-Diák Iskolaszövetkezet keszthelyi munkáltatói most pénztárost, felszolgálót, konyhai kisegítőt keresnek, jellemzően 1700 és 2200 forint közötti órabért fizetnek, 250 diák jelentkezésére számítanak a helyi irodában. A személyes találkozás előtt célszerű tájékozódni a szövetkezet honlapján. A ,Nyári diákmunka 2024. munkaerőpiaci program keretében a kormány bértámogatást nyújt a munkáltatóknak a 16-25 éves, nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához. A munkáltatónak nyújtott bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként 244 500 Ft, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200 100 Ft lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában