A felhívásra 13 dolgozat született

2024.06.04. 18:30

Kiállítás a Holokauszt 80 emlékév kapcsán kiírt, középiskolásoknak szóló esszépályázat nyertes dolgozataiból

A Béka Shalom Magyar Izraeli Baráti Társaság zalai szervezete a Mazsök (Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány), valamint a zalaegerszegi önkormányzat és helyi vállalkozók támogatása révén írt ki esszépályázatot középiskolások számára. A felhívásra 13 dolgozat született, amelyet a zalaegerszegi középfokú iskolákban tanuló diákok írtak, bemutatva azt, milyen fájó hiányt jelent máig a zalaegerszegi zsidóság elhurcolása és elpusztítása. A írásokból kötetet szerkesztettek a szervezők, Holokauszt 80 diákszemmel címen. A könyveket kedden a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartott ünnepségen adták át.

Arany Horváth Zsuzsa

A Kölcsey-gimnáziumból hatan írtak esszét a kötetbe: Léránt Zsófia, Baumgartner Sára, Belső Réka, Szakos Nikolett, Braun Tünde felkészítő tanár, Cselesznik Réka, Molnár Jázmin

Fotó: Pezzetta Umberto

A szomorú aktualitású találkozóra összegyűlteket Makovecz Tamás, a házigazda gimnázium igazgatója köszöntötte, majd a Mazsök képviseletében érkezett Vámos Nóra szólt elismerősen a diákok elhivatottságáról, mellyel városuk emlékezetét e módon is őrzik, mintegy saját ügyükként élve meg a történteket. Ezután Virágh Judit, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke olvasta fel prof.dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke levelét, amelyben a zsidó hitközségeket tömörítő szervezet vezetője is nagyra értékelte a diákok emlékező gesztusát, valamint tanáraik támogató felkészítő munkáját. Virágh Judit hangsúlyozta, a Zalaegerszegen élt zsidó polgároknak emléket állító dolgozatok ifjú szerzői példát mutatnak a generációjuknak arról, hogy az elődöket miképp lehet tisztelni, s ez különösen a holokauszt borzalmainak ismeretében bír nagy jelentőséggel. A Béke Shalom Baráti Társaság zalaegerszegi vezetője, Siklósi Judit a pályázatról beszámoló összefoglaló után nyújtotta át a köteteket az iskolák igazgatóinak, a felkészítő tanároknak, a zalaegerszegi tankerület igazgatójának, a hitközség képviselőinek, a társaság aktivistáinak, valamint az esszéíró diákoknak. Hóbor József tanár a bírálók nevében dicsérte a tanulók önzetlen vállalását, kutatómunkájuk alaposságát. A résztvevők ezután megtekintették a gimnázium galériáján elhelyezett, az esszék részleteit bemutató kiállítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában