Szlovénia döntött

2024.06.06. 14:30

Meghosszabbították a határellenőrzést

Az év végéig biztosan érvényben marad a szúrópróbaszerű okmány- és személyellenőrzés a szlovén-magyar, valamint a szlovén-horvát határszakaszokon. Erről a minap döntött a szomszédos állam kormánya.

Gyuricza Ferenc

Mint azt annak idején portálunkon megírtuk, Szlovénia a Hamász izraeli támadását és az izraeli katonai erők gázai bevonulását követően kialakult nemzetközi helyzet, illetve a fokozódó terrorveszély miatt 2023 októberében döntött a schengeni egyezmény átmeneti felfüggesztéséről. Mindez azt jelentette, hogy a szlovén-horvát és a szlovén-magyar szakaszon tíz napra bevezették a határellenőrzést, majd az intézkedést később – némi enyhítéssel – határozatlan időre, de minimum hat hónapra meghosszabbították. Ennek értelmében a szlovén rendőrség munkatársai a nap 24 órájában jelen vannak a Rédics-Hosszúfalu határátkelőn, valamint az M70-es autópálya folytatásaként megépített muravidéki gyorsforgalmi út Pince közelében található benzinkútjánál, ahova ellenőrzés céljából a közlekedőket kiterelik. A kitelepülés ezeken a pontokon tehát állandó, ellenőrzést azonban – saját tapasztalataink alapján is – csak szúrópróbaszerűen végeznek. A többi közúti határmetszési ponton nincs állandó rendőri jelenlét, ezeken a helyszíneken alkalomszerűen végeznek ellenőrzést.

Nemzetközi vasúti forgalom egyetlen vonalon zajlik hazánk és Szlovénia között, ennek határmetszési pontján, Bajánsenye-Hodosnál ugyancsak szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek a vonatokra felszálló rendőrök.

A szomszédos ország kormánya a határellenőrzés fenntartásának szükségszerűségét a közelmúltban újra megvizsgálta, s úgy döntöttek – részben a nyári európai sportrendezvények, részben a fokozódó idegenforgalom miatt –, hogy az továbbra is indokolt. Ezért 2024 végéig biztosan érvényben marad a schengeni egyezmény átmeneti felfüggesztése az említett két határszakaszon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában