2024.06.30. 11:30
Prósza, Bor és Tamburafesztivál Tótszentmártonban
Idén is szép számban vonzotta az érdeklődőket nagykorúvá Prósza, Bor és Tamburafesztivál Tótszentmártonban, melyet a hagyományőrzés jegyében rendeztek meg.
A tótszentmártoni egyesület tagjai gondoskodtak a prószakínálatról, a fesztiválra idén is ellátogatott Cseresnyés Péter balró, mellette Mihovics József
Fotó: Korosa Titanilla
A kezdetekkor szüreti borfesztivált rendeztek, majd ehhez hozzákapcsolták a prószát, melyet több ízesítéssel is készítenek Tótszentmártonban, később pedig a tamburát, mely tradicionális horvát hangszer.
![](https://cdn.zaol.hu/2024/06/kmMQB5P1k4iNLbRED9Mw8Kdzvm2kLXL3b-q3xMDihHw/fit/1200/803/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YxMTUxYjVlODE1ZjRiMjdhYjk4YmNmYmUzZTVlNzE4.jpg)
Fotó: Korosa Titanilla
A fesztivál megnyitóján Mihovics József polgármester elmondta, hogy évről évre igyekeznek olyan programot összeállítani, mely betekintést nyújt nemzeti hovatartozásukba és egyaránt élményt nyújt a határon innen és túlról érkezőknek.
Köszöntőt mondott még Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője és dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja, valamint jelen voltak Tótszentmárton testvértelepüléseinek képviselői is.
![](https://cdn.zaol.hu/2024/06/Nz1Db9tUmn_Dk6tmEwqUBqITLTf3toH596laa4_djuU/fit/1200/803/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYzOTVhZGViZjU5ZTQ0YzBhYWZmMDZhZTg0NDE0Mzg3.jpg)
A fesztiválon a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület tagjai egész nap sütötték a natúr és gyümölcsös aludttejes, valamint a krumpliprószát, szintén natúr, illetve fokhagymás változatban s kínálták a vendégeket. Dombai Istvánné Annus néni főszakács a jó tótszentmártoni prósza receptjét is megosztotta velünk.
- A tejes prószához már napokkal korábban előkészítettük az aludttejet, kerül hozzá bele só, cukor, tojás és liszt, a krumpliprószához reszelt krumpli, liszt, só, aludttej és olajban kisütjük – magyarázta, s hozzátette, hogy régen, mikor a családok szegényebbek voltak ezt sütötték, hiszen a háztájiból kéznél voltak az alapanyagok, a tej, krumpli, liszt, de ma is gyakorta készítik. A Prósza, Bor és Tamburafesztiválra 60 kilogramm krumpliból sütöttek prószát és 50 kg lisztet és 100 darab tojást is felhasználtak. A gasztronómiai kínálat mellett a fellépők, tamburazenekarok különleges és színvonalas produkciókkal készültek a fesztiválra.