A hagyományőrzés jegyében

2024.06.30. 11:30

Prósza, Bor és Tamburafesztivál Tótszentmártonban

Idén is szép számban vonzotta az érdeklődőket nagykorúvá Prósza, Bor és Tamburafesztivál Tótszentmártonban, melyet a hagyományőrzés jegyében rendeztek meg.

Korosa Titanilla

A tótszentmártoni egyesület tagjai gondoskodtak a prószakínálatról, a fesztiválra idén is ellátogatott Cseresnyés Péter balró, mellette Mihovics József

Fotó: Korosa Titanilla

A kezdetekkor szüreti borfesztivált rendeztek, majd ehhez hozzákapcsolták a prószát, melyet több ízesítéssel is készítenek Tótszentmártonban, később pedig a tamburát, mely tradicionális horvát hangszer. 

Szakértő kezekben a prószasütés, balról a főszakács Dombai Istvánné, mellette Gulyásné Dobos Ilona Tótszentmártonban
Fotó: Korosa Titanilla

A fesztivál megnyitóján Mihovics József polgármester elmondta, hogy évről évre igyekeznek olyan programot összeállítani, mely betekintést nyújt nemzeti hovatartozásukba és egyaránt élményt nyújt a határon innen és túlról érkezőknek. 

Köszöntőt mondott még Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője és dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja, valamint jelen voltak Tótszentmárton testvértelepüléseinek képviselői is. 

Fotó: Korosa Titanilla

A fesztiválon a Tótszentmártoni Kulturális Egyesület tagjai egész nap sütötték a natúr és gyümölcsös aludttejes, valamint a krumpliprószát, szintén natúr, illetve fokhagymás változatban s kínálták a vendégeket. Dombai Istvánné Annus néni főszakács a jó tótszentmártoni prósza receptjét is megosztotta velünk. 

- A tejes prószához már napokkal korábban előkészítettük az aludttejet, kerül hozzá bele só, cukor, tojás és liszt, a krumpliprószához reszelt krumpli, liszt, só, aludttej és olajban kisütjük – magyarázta, s hozzátette, hogy régen, mikor a családok szegényebbek voltak ezt sütötték, hiszen a háztájiból kéznél voltak az alapanyagok, a tej, krumpli, liszt, de ma is gyakorta készítik.  A Prósza, Bor és Tamburafesztiválra 60 kilogramm krumpliból sütöttek prószát és 50 kg lisztet és 100 darab tojást is felhasználtak. A gasztronómiai kínálat mellett a fellépők, tamburazenekarok különleges és színvonalas produkciókkal készültek a fesztiválra. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában