A nyár a főszezon

2024.07.09. 09:00

Elindult a diákmunka

Ha nyár, akkor fellendül a diákmunka iránti kereslet. Az idén negyvenéves Meló-Diák Iskolaszövetkezet zalai kirendeltségén érdeklődtünk az aktuális lehetőségekről.

Mozsár Eszter

A Meló-Diák zalaegerszegi irodájában Németh Kíra Evelin és Pethő Dóra projektvezető

Fotó: Mozsár Eszter

Éppen a tüdőszűrésről érkeztek vissza a fiatalok a dokumentációkat intézni, köztük Németh Kíra Evelin, aki irodában fog dolgozni a nyáron. Zalaegerszegen jellemzően könnyű fizikai munkalehetőségeket – csomagoló, árufeltöltő, pénztáros, bolti kisegítő – kínálnak. Keszthelyen szinte minden a vendéglátásról és turizmusról szól, Nagykanizsán pedig jellemzően csomagolási munka, áruházi kisegítő feladat van. A fiatalok többsége hostess és strandi munkákat keres.

– Egész évben van lehetőség dolgozni, ám nyáron megháromszorozódik a kereslet-kínálat. Egyre több olyan partnerünk van, aki év közben is felkeres minket, szabadságolások vagy nagyobb megrendelések esetén – tájékoztatta lapunkat Asztalos Eszter, a Meló-Diák megyei kirendeltségvezetője. – A fiatalokban megvan a lendület, gyorsan tanulnak, hamar beilleszkednek és az utánpótlás-nevelésben ugyancsak számíthatnak rá. Több cégnél éppen a nyári, illetve alkalmi munkavállalás után kerülnek a kollektívába a fiatalok. A nyári munkákra a 15. életévüket betöltött tanulók már jelentkezhetnek, ez év közben 16 év, felső korhatár nincs, csupán nappali tagozatos tanulónak kell lennie. Egy kicsit megnehezíti a helyzetet, hogy 18 éves kor alatt nem végeznek tüdőszűrést, ami több állás betöltéséhez feltétel. 

A kormány egyébként idén is támogatja a „Nyári diákmunka 2024” munkaerőpiaci programjával a korai munkatapasztalat- és jövedelemszerzést. Ennek keretében bértámogatást nyújt a hirdetményben megjelölt feltételeknek megfelelő munkáltatók részére a 16-25 éves, nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához. A munkáltatónak nyújtott bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként 244.500 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200.100 forint lehet. A diákok már június közepétől regisztrálhatják magukat a programra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában