Jakab-napi búcsú Dobronakon

2024.07.22. 09:30

Emlékkereszt az egykori hetési temető helyén

Két egyházi méltóság, dr. Peter Stumpf muraszombati püspök, illetve dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye főpásztora közösen áldották meg és szentelték fel azt az emlékkeresztet, amelyet a dobronaki plébánia hívei kezdeményezésére az egykori hetési temető helyén állítottak fel. A ceremóniát a Jakab-napi búcsú keretében, vasárnap tartották.

Gyuricza Ferenc

A hetési temető emlékkeresztjét a két egyházi méltóság közösen áldotta meg

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Jakab-napi búcsú a történelmi Hetés központjának számító, ma azonban már Szlovéniához tartozó település plébániájának legjelentősebb ünnepe. A község védőszentje, Szent Jakab napja alkalmából nemcsak búcsút tartanak a településen, de 2014, a Szent Jakab-út muravidéki ágának megnyitása óta zarándoklatot is szerveznek ide. Ennek apropóján két püspöki szentmise is várt a hívekre, a szlovén nyelvű istentiszteletet dr. Peter Stumpf, a magyar nyelvűt dr. Székely János vezette.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egykori hetési temető területén állított emlékkereszt megáldását a két szentmise között végezték. Mint azt Simon Stihec plébános elmondta: magával a kereszttel, illetve a hozzá tartozó információs táblákkal arra kívánnak emlékezni, hogy Dobronaknak a múltban két temetője volt. Az egyikbe, amely közvetlenül a plébániatemplom mellett terült el, csak a helyi lakosok temetkeztek, a másikban pedig a plébániához egykor tartozó további kilenc település, vagyis a hetési falvak – Kámaháza, Göntérháza, Radamos, Zsitkóc, Bödeháza, Jósecz, Gáborjánháza, Szíjártóháza és (Zala)Szombatfa – hívei. Utóbbi, a hetési temető szintén a plébániatemplomhoz közel, a Dobronakot Kebelével összekötő jelenlegi út mellett terült el.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az I. világháború után a hetési temetőbe már csak ritkán temetkeztek, ezért az idővel elhanyagolttá vált. 1942-ben fel is számolták, a helyén csupán néhány vas- és egy kőkereszt maradt. Később ezeket is eltávolították, majd a temetőt futballpályává alakították át. A dobronakiakban és a környező falvak lakosaiban azóta többször is felmerült a gondolat, hogy az egykori hetési temető helyét megjelöljék. A plébánia pasztorális tanácsa ezt az elképzelést karolta fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában