A gyenesdiási Nagymezőn bárki megteheti az első lépést…

2024.07.30. 11:30

Kardiótanösvényen az egészségért

Kardiótanösvényt alakítottak ki a gyenesdiási Nagymezőn. Ez már a tizenkettedik helyszín az országban. A budapesti Szent Ferenc Kórház Út az egészséghez című programjához ezúttal a Bakonyerdő Zrt. és a Keszthelyi Kórház csatlakozott.

Péter B. Árpád

A gyenesdiási Nagymező az egészségmegőrzést is szolgálja. Az avatón (b-j) Jagicza Attila, Szentpéteri Sándor, Gál Lajos, dr. Bondor Gyula és dr. Toldy-Schedel Emil

Fotó: Péter B. Árpád

A prevenció e formáját 2015-ben indította el a Szent Ferenc Kórház, majd csakhamar országos mozgásprogrammá fejlődött a kezdeményezés. A pulzusmérések segítségével séta közben feltárják a résztvevők szív- és érrendszeri kockázatait, s az eredmény ismeretében további kivizsgálásra irányítják azokat, akiknél ez indokolt. Mindez akár életet menthet.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdészeti, fejlesztéspolitikai és innovációs főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, évente 40-50 millió ember keresi fel a hazai erdőket, hogy kikapcsolódjon, regenerálódjon, s minden ott töltött percnek egészségmegőrző és prevenciós szerepe van. Éppen ezért választották jelmondatnak az „egészséges erdők az egészséges emberekért” gondolatot.

Jagicza Attila, a Bakonyerdő Zrt. vagyongazdálkodási főmérnöke kiemelte, ha akár csak egyetlen emberi életet sikerül megmenteni, akkor bőven megérte az a kétmillió forint, amit a társaság a kardiótanösvényre költött. Szerinte itt – szó szerint és átvitt értelemben is – bárki a gyógyulás útjára léphet.

Dr. Bondor Gyula, a Keszthelyi Kórház orvosigazgató-helyettese leszögezte, Magyarország az európai élmezőnybe tartozik az akut kardiológiai ellátás tekintetében, viszont „ez az előny egy év alatt gyakorlatilag eltűnik: sereghajtókká válunk”. Ennek oka az is, hogy 

a betegek nem törődnek önmagukkal s elfelejtik: nekik is van felelősségük abban, hogy egészségesek legyenek.

 Mint mondta, e program erre is felhívja a figyelmet, sőt: cselekvésre ösztönöz.

Készülődés a túrára: csak egy okosóra kell…
Fotó: PBÁ

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere arról szólt, ez már a negyedik tanösvény a nagyközségben, s a 12 állomáshely, illetve a három vagy a hét kilométeres túra arra hív mindenkit: „odafigyeljünk önmagunkra, s mindarra, amire kevésbé szoktunk a mindennapokban. Itt az ember egy kicsit összhangba kerülhet a Jóistennel és a természettel is.”

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója úgy fogalmazott, 

egy év után az infarktuson átesett betegek egynegyed része nincs már velünk, ez rosszabb, mint a daganatos betegségek halálozási aránya.

 A magyar lakosság több mint fele szív- és érrendszeri betegség következtében megy el.

Pedig „csak” öt dolog kellene: leszokni a dohányzásról, csökkenteni a testsúlyt, időben felismerni a cukorbetegséget, megfelelően kezelni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

 „Ha ezeken tudunk változtatni, akkor szinte minden változik”, s ennek legegyszerűbb módja a testmozgás. A kardiótanösvények ennek lehetőségét kínálják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában