A zöldfelületek minőségét is vizsgálja a zsűri

2024.07.17. 17:30

Nagykanizsa is indult a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny zsűrijének két tagja, Kövér Edit kertészmérnök és Kirrné Feicht Ágnes, a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület elnöke látogatott szerdán Nagykanizsára, hogy megnézzék a zöldterületek minőségét.

Benedek Bálint

A városnéző túra az Erzsébet térről indult nagykanizsai szakemberekkel, balról: Csendes Tamás, a Netta Pannonia közterületgondozási osztály vezetője, Szamosi Gábor, Kövér Edit, Kondákor-Németh Cecília Nagykanizsa főkertésze, Kirrné Feicht Ágnes és Bali Vera, a Nagykanizsai Tourinform Iroda vezetője

Fotó: Szakony Attila

A két zsűritag először a polgármesteri hivatalba látogatott, ahol Bizzer András alpolgármester, valamint a közterület fenntartásban jártas szakemberek tájékoztatóját hallgathatták meg. Itt az alpolgármester üdvözölte a szakembereket, kiemelte: jó érzéssel tölti el, hogy a város virágos arcát láthatják, és reméli, hogy szépen gondozott területekkel Nagykanizsa kiválóan szerepel majd a versenyben.

Ezt követően Szamosi Gábor, a VIA Kanizsa Városüzemeltető Zrt. műszaki igazgatója előadásában részletesen bemutatta a város történelmi múltját, majd kitért Kanizsa zöldfelületi rendszerére. Beszélt a cégük feladatairól, illetve a jelenlegi városképet meghatározó zöldterületek mennyiségéről és minőségéről. Végül pedig az előttük álló feladatokat összegezte.

Kirrné Feicht Ágnes a Virágos Magyarország projekt céljaira világított rá. Kiemelte: ezek között szerepel a kulturált és vonzó országkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának minél jobb ösztönzése, az életminőség javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása, a turisztikai fejlesztési szempontok érvényesítése.

– Arra biztatjuk az önkormányzatokon túl a lakosságot, hogy új zöldfelületeket, parkokat és fasorokat létesítsenek – folytatta. – Szintén fontos ezek szakszerű fenntartása, kulturált, egészséges környezet kialakítása, közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítása. A növénykiültetések a lakosság bevonásával történjenek, továbbá lényeges a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése és a gyomnövények irtása.

A zsűri tagjai az Erzsébet téren kezdték a városnéző túrájukat. Kövér Edit hozzátette: a döntésük meghozatalához figyelik a település zöldfelületeinek minőségét, az önkormányzat felkészültségét, a zöldterületeken közreműködő közösségek részvételét, valamint a környezetvédelem, a fenntarthatóság, környezeti nevelés jelentőségét és a turisztikai vonzerőt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában