Zalakaros várossá nyilvánítását ünnepli a hétvégén

2024.07.13. 15:30

Novák Ferenc polgármester: "Az emberek bíznak településünkben, annak jövőjében!"

Zalakaros várossá nyilvánításának 27. évfordulóját ünnepli a hétvégén. A megnyitó ünnepséget a Kertmoziban tartották pénteken, ahol köszöntötték a babákat, a fiatalokat, s átadták az idei év városi kitüntetéseit is.

Benedek Bálint

A díjazottak a polgármesterrel és a jegyzővel, balról: dr. Háda László, Stampf Mihály, Mándliné Nagy Erika, Tulok Anett, Klein Brúnó, Novák Ferenc, Sinkovics Norbert és Kiss Mihály. A képről hiányzik: Nagel Anna, Müller István és Vékony Bence Zsolt

Fotó: Szakony Attila

Az esemény kezdetén Novák Ferenc polgármester és Tulok Anett jegyző köszöntötték a 2023. július 1-je és 2024. június 30-a között született 22 babát, akik babakendőt kaptak. Majd dr. Háda László plébános és Hella Ferenc református esperes megáldotta a gyerekeket. Ezt követően azokat a fiatalokat is elismerték, akik az idei évben töltik, töltötték be a 18. életévüket, az elmúlt évben a településen 13 ifjú vált nagykorúvá.

Ezt követően Novák Ferenc polgármester szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: a születésnap mellett néhány kerek évfordulót is ünnepelnek. Például településük első írásos említésének 770., nagyközséggé nyilvánításának 40. évfordulóját. Ezen kívül 10 éve lettek önálló plébánia, abban az évben épült meg közösségi összefogással a kálváriájuk.

Huszonkét babát köszöntöttek az ünnepség keretében
Fotó: Szakony Attila

– Másfajta statisztikák is örömre adnak okot – folytatta a városvezető. – A tíz Zala vármegyei város lakosságszámát vizsgáljuk, azt látjuk, hogy az elmúlt 15 évben mindenki 4 és 14 százalék között veszített a lakosságszámaiból. Zalakaros ugyanakkor 44 százalékkal növelte lakosainak számát. Az emberek bíznak településünkben, annak jövőjében! Látványosan megszépült fürdőnk, történetének egyik legjobb gazdasági eredményét érte el. Hosszú idő után az első normális évünk volt és végre elkezdhettünk korábbi terveink részbeni megvalósítását, vagyis az utak állapotának javítását.

Novák Ferenc polgármester hivatalosan is elköszönt a zalakarosi közösségtől, hiszen október elsejétől már nem ő vezeti a várost
Fotó: Szakony Attila

Majd a városvezető utalt arra, hogy az elmúlt időszakban elért eredmények erős alapot adnak ahhoz, hogy a nemrég megválasztott és október elsején hivatalba lépő új vezetés ezt tovább építhesse.

– Közösen átéltük a fejlődés és a változás időszakait, és együttműködésünk révén sok jelentős eredményt értünk el – mondta a polgármesteri tisztségétől októberben búcsúzó Novák Ferenc. – Büszke vagyok mindarra, amit közösen elértünk, és hálás vagyok az együttműködésükért, támogatásukért és bizalmukért. A városi 27 éves létből pedig 14 évet tölthettem polgármesterként a karosiak bizalmából.

Lendületes rábaközi táncokat adott elő a Rügyecske Tánccsoport
Fotó: Szakony Attila

A polgármestert az elmondott beszéde után percekig tapsolta közönség.

Zalakaros testvérvárosának, a lengyelországi Olesnonak is új vezetése és polgármestere van Piotr Greda személyében. Aki méltató beszédében kitért a lengyel-magyar történelmi barátságra, a városaik közötti több mint másfél évtizedes hihetetlenül tartalmas baráti kapcsolatra, ami folytatódik a jövőben is.

Ezután adták át a lokálpatriótákat elismerő kitüntetéseket. Díszpolgári címet kapott dr. Háda László és Kiss Mihály. Zalakarosért kitüntető címet vehetett át Nagel Anna, emlékplakettet kapott Müller István és Klein Brúnó. A város közszolgálatáért Mándliné Nagy Erika, a turizmusért és a vendéglátásért Stampf Mihály érdemelt díjat. A sportban végzett tevékenységéért Sinkovics Norbertet ismerték el. A legjobb ifjú tehetség Vékony Bence Zsolt lett. 

 

A hivatalos programban fellépett még a zalakarosi Rügyecske Tánccsoport, akik rábaközi táncokat adtak elő. 

Ezután az ingyenes szórakozásé lesz a főszerep a Karos Korzón. Szombaton 17.30 órakor a zalakarosi művészeti csoportok lépnek fel, majd 20 órától a New Level Empire együttes ad koncertet. Vasárnap 18 órától a szintén zalakarosi Dalárda vegyeskar lép a közönség elé, 19 órától pedig Kabai Alex énekel a közönségnek.  


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában