Az Állatvédelmi Nevelés Egyesület táborában jártunk

2024.08.08. 14:30

Állatvédelem: a felelős állattartásról papagáj, aranysakál és kutyák társaságában

A prevencióban hisz a zalaegerszegi Állatvédelmi Nevelés Egyesület, amely két évvel ezelőtt alakult, és idén másodszor szervezett állatvédelmi napközis tábort július végétől két turnusban. Az állatvédelem fogalmával, módjaival, gyakorlatával 7 és 14 éves kor közötti gyermekek ismerkednek az Alsóerdőn.

Antal Lívia

Az állatvédelem a téma a táborban, ahol Zserbó és a gyerekek csapatjátékot játszottak

Fotó: Antal Lívia

Egyesületünk azért tűzte zászlajára az állatvédelmi nevelést, és nem menhelyet alapított, mert hiszünk a prevencióban – mondta Jánky Szilvia, az Állatvédelmi Nevelés Egyesület elnöke, létrehozásának ötletgazdája. – Az állatvédelemnek valóban hasznos része a „tűzoltás”, a kutyák, cicák mentése, de mi a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Meggyőződésünk, hogy ha minél több gyermeknek megtanítjuk a felelős állattartás fogalmát és ismérveit, annál kevesebb probléma, annál kevesebb kóbor állat lesz. Az élményalapú programok során értéket és örömet adunk a gyerekeknek, miközben elsajátítják az állatokkal való helyes bánásmódot, amely az egymással való viselkedésükre is pozitívan hat. Létezik egy mondás: védd az állatot, hogy védd az embert! A tábornak tulajdonképpen ez is az üzenete.

állatvédelem
A kézműveskedés is része az állatvédelem témakörében szervezett tábor mindennapjainak. Balra hátul Ambrus Adrienn és jobbra Jánky Szilvia
Fotó: Antal Lívia

Állatvédelem a bagolyóra keretében 

A felelős állattartásról a „bagolyóra” keretében hallhatnak minden nap. A játékos interaktív foglalkozásokon a házi kedvencek, a háztáji állatok és a vadon élő állatok szükségleteit ismerhetik meg, amelyeket biztosítani kell számukra. Maga az Alsóerdő is, a fák látványa, a madarak csicsergése megadja a táborhoz illő környezetet, amelynek helyszíneként az egyesület az egyik vendégházat bérelte ki.

A kétszer egy hetes napközis táborban gyakorlatba is ültették a felelős állattartás ismérveit, hiszen a gyerekek sokféle állatot ismerhettek meg közelebbről, mondta el Ambrus Adrienn, az egyesület tagja, a tábor egyik ötletgazdája. Ottjártunkkor a Zalai Kutyabarátok Egyesülettől Zserbót fogadták, akit Tolnai Tímea hozott el. Járt náluk a Göcseji Kutya Klubtól Brúnó és Ványa, Dió, Szép Kíra terápiás nyuszija. A dr. Illyés Zoltán biológus által vezetett túrán többek között védett lepkefajokra lelhettek. A gyerekek vörösfarkú papagájjal, görögteknőssel, achát csigával és aranysakállal is találkozhattak a héten.

A bevételt programok szervezésére fordítják

Az egyesület a táborból és a tagdíjból származó bevételét több program szervezésére fordítja. Az idei évben a Csány László Technikumban is tartottak programokat, amelyek hozzásegítették a zalaegerszegi intézményt ahhoz, hogy az „Év Állatvédő Középiskolája 2024” pályázaton második helyezést érjen el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában