Négy előadást láthat a közönség

2024.08.05. 16:00

Bábfesztivál a Muravidéken

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is megrendezi Nyári Bábkikötő elnevezésű programját Lendván a Városi Színház- és Hangversenyterem. A nemzetközi bábfesztivál ezúttal négy előadást foglal magába.

Gyuricza Ferenc

A bábfesztivál évek óta jál bejáratott nyári program Lendván

Fotó: Gyuricza Ferenc

A fesztivál programját a szervezők minden évben a műfaji változatosság jegyében állítják össze, azaz a klasszikus bábjátékoktól egészen az élőszereplős darabokig igyekeznek a művészeti ág sokszínűségét bemutatni. A programsorozat közreműködői a kelet-közép-európai térségből érkeznek, itt ugyanis még van hagyománya a bábozásnak, ami fontos szerepet tölt be a gyerekek érzelmi és művészeti nevelésében.

Kik lesznek a szereplők?

A programsorozat augusztus 7-én a szlovén Miskino Gledalisce társulat bemutatójával kezdődik, ők a Hogyan kölcsönözte a zebra a csíkjait? című, közlekedésbiztonsággal kapcsolatos, oktató tematikájú bábjátékot adják elő. Ezt augusztus 12-én a szintén szlovén Janez Bitenc által vezetett Kulturni Zavod Kult társulat Tinko Polovinko című interaktív előadása követi, amely a korlátok nélküli képzelet és a való világ kölcsönhatásából adódó szituációkra épül. Másnap, azaz augusztus 13-án egy horvát társulat, az idén harmincéves Kazaliste Mala Scena érkezik Lendvára, ők egy klasszikus bábelőadást mutatnak be vidám dalokkal, vicces karakterekkel, gyönyörűen kidolgozott bábokkal. A záró program egy magyar társulaté lesz, augusztus 22-én a budapesti Aranyszamár Bábszínház Kormos István klasszikus meséje, a Vackor adaptációját mutatja be. Az előadások minden esetben 18.30 órakor kezdődnek a Városi Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán.

A 2024-es Bábkikötő meglepő fordulata, hogy a fesztivál történetében most első alkalommal nem lesz közreműködője a sorozatnak a Sinkó Szabina által 1993-ban alapított lendvai Pupilla Bábszínház, amely annak idején nemcsak egyik kezdeményezője volt a bábfesztivál létrehozásának, de hosszú éveken keresztül társszervezője is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában