A tankönyvek ingyenesek, a tanszerek drágultak

2024.08.06. 11:30

Sokba kerül az iskolakezdés, de számos támogatást igényelhetnek a családok

Augusztus beköszöntével családoknak már készülniük kell a szeptemberi tanévkezdésre. Idén is elmondhatjuk, hogy sokba kerül az iskolakezdés, hiszen az ingyenes tankönyvek mellett még számos tanszerre, iskolai felszerelésre van szüksége egy általános iskolás, illetve középiskolás diáknak. A kínálat széles és változatos, ahogy a minőség és az árak is. A kiadások viselésében igyekeznek segíteni az önkormányzatok.

Zaol.hu

Sokba kerül az iskolakezdés, a szülők még nagyobb kiadásnak néznek elébe. Az írószerboltok felkészültek, hegyekben állnak már a tanszerek

Fotó: Korosa Titanilla

Ha egy első osztályos iskolakezdését nézzük, mindenképpen meg kell venni a füzeteket, ceruzát, radírt, írólapot, rajzlapot, rajzkészletet, iskolatáskát, tolltartót, tornazsákot. Tanszercsomagok is léteznek, de darabonként is be lehet szerezni mindent, amire a leendő iskolásnak szüksége van. Sokba kerül az iskolakezdés, ugyan az alapvető tanszerek 20 ezer forint körül is elérhetők, de akár 50 ezer forintot is hagyhatunk a kasszánál egy gyermek esetében.

Sokba kerül az iskolakezdés: a tollakat 100 és 600 között árulják         Fotó: Korosa Titanilla

Sokba kerül az iskolakezdés – a legnagyobb kiadás a jó minőségű iskolatáska

Egy online áruház kínálatában 17-20 ezer forint között mozog az elsősök tanszercsomagja. A szülők többsége azonban ma is üzletekben vásárol. Lentiben az egyik írószerüzletben nem tartanak tanszercsomagot, mivel az iskolák megadják a tanszerlistát az elsősöknek, s kérik, hogy az azon szereplő tételeket vásárolják meg a szülők. Sokba kerül az iskolakezdés, ami a következő tételekből és árakból kiderül. A szóban forgó üzletben a füzetek 130-400 forintba kerülnek, a tollak 100 és 600 között, vagy afölött, a 12 darabos filctollkészlet legolcsóbbja 600 forint, a középkategóriás 1120. Az írólapok közül jobbára a fehéret választják a félfamentes helyett, egy csomag ára 210 forint. Kisebb tolltartó kapható 2300 forintért, a többszintes már 6 ezer. Az iskolatáskák 14 ezer forintnál kezdődnek, az ergonomikus kialakítású pedig 30 ezer fölött van, ami jócskán emeli a bevásárlókosár árát. Az üzlet eladójának tapasztalatai szerint a szülők, aki anyagilag megtehetik, megveszik a sokkal többe kerülő mesefigurás füzeteket.

Fotó: Korosa Titanilla

Egy tanév nem csak az év eleji bevásárlásból áll

A zalaegerszegi Mihály Péter színművész családjának négy általános iskolás korú gyermeke van. Regő másodikos, Hanga negyedikes, Huba hatodikos és Adél nyolcadikos lesz ősztől, mindnyájan a Liszt Ferenc Általános Iskolában tanulnak.

– Nem emlékszem pontosan, hogy tavaly mennyibe került az iskolakezdés. Nem kell mindent megvennünk, mert egyik gyermek sem most kezdi az iskolát, de így is húzós összegekről van szó – mondta érdeklődésünkre Mihály-Balázs Eszter. – Mind a négy gyermekünk zongorázik, a zongoránk évek óta megvan. A zeneiskolába egy-egy tankönyvet kell venni félévente. A két fiú focizik is, nekik félévente szükséges egy új focicsuka, mert kinövik, és ezek darabja 20 ezer forintba kerül. Az edző- és a meccsruhát megkapják az egyesülettől. Mindenesetre évről évre érezhető, hogy egyre többe kerül az iskolakezdés. Szerencsére ingyenes a tankönyv. A tartós könyveket vissza kell adni az év végén, a többit nem. Mindez lényeges segítség. Egy tanév azonban nem csak az év eleji bevásárlásból áll, hiszen a „fogyóeszközöket”, tollakat, füzeteket, grafit- és színes ceruzákat tanév közben legalább egyszer pótolni kell.

Fotó: Korosa Titanilla

Egy online áruház termékei közt válogatva néztünk utána az áraknak a középkategóriát figyelembe véve, vagyis nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább termékek árait gyűjtöttük össze. A vonalas füzet (vonalas, négyzethálós, sima, hangjegy) 140 forint, a leckefüzet 400 forint. Tolltartó kapható már 3 ezer forinttól, a nagyobb, többszintes darabok 6 ezer forintnál kezdődnek. A tolltartóba kerülő tételek esetében a toll darabja 200 forint, egy 12 darabos színesceruza-készlet ára 890, egy 12 darabos filctollkészleté 1379 forint. Radírt 90-ért, grafitceruzát 99 forintért választottunk. Emellett a rajzórához is „beszereztünk” pár dolgot: 1 csomag félfamentes írólap 120, egy 12 darabos vízfesték 1300, 1 tubus stiftes ragasztó 270 forintba kerül.

Iskolakezdési támogatással igyekeznek segíteni az önkormányzatok

Sokba kerül az iskolakezdés, ezért sok önkormányzat segíti beiskolázási támogatással a szülőket, amely általában 5-10 ezer forint, de akár 30 ezer forint is lehet. Lenti város önkormányzata a beiskolázási támogatás helyett rendkívüli települési támogatást biztosít a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak ösztöndíj formájában, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulókat is segítik ily módon, emellett a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra is pályázhatnak. Az alig 200 fős Szécsiszigeten 25 ezer forint beiskolázási támogatást biztosít az önkormányzat az általános és középiskolásoknak, főiskolásoknak szociális alapon.

Fotó: Korosa Titanilla

Egyes munkáltatóktól ugyancsak kérhető iskolakezdési támogatás, ami az egészségbiztosítási pénztáraktól is igényelhető. A kormányhatározat alapján az 1–16. évfolyamon tanulók ingyenes tankönyvellátásban részesülnek. Augusztusban elutalják már a szeptemberi családi pótlék összegét, segítve ezzel a szülőket az iskoláztatáshoz szükséges kellékek megvásárlásában.

Fotó: Korosa Titanilla

Hogyan spóroljunk az iskolakezdésen?

Hogy ne legyen anyagi csőd az iskolakezdés, érdemes figyelni az akciókat, az iskolaszerek leárazását. Adunk néhány spórolási tippet

  • Nézzünk körül több helyen, az online üzleteket se hagyjuk ki, a méregdrága ceruza helyett nyugodtan vegyünk olcsóbb, de jó minőségű fajtát. 
  • Érdemes gyűjteni a különféle kuponokat, és valóban csak azt megvenni, amire feltétlenül szükséges. 
  • Érdemes nagyobb kiszereléseket vásárolni, amik egyszerre ugyan nagyobb kiadást jelentenek, viszont több tanévre elegendő füzetet, tollat, radírt szerezhetünk be így, amivel végeredményben a pénztárcánkat kíméljük meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában