„Gyönyörködjünk a Szűzanyában, Isten legtökéletesebb teremtményében”…

2024.08.20. 20:00

Ünnep a természet templomában

Múlt vasárnap az ősi zalai Mária-zarándokhelyen, Nagykapornak-Remetekertben gyűltek össze a hívek a hagyományos Nagyboldogasszony-búcsúra. A remetekerti szentmisére sokszáz zarándok érkezett a térségből és az ország minden részéről.

Péter B. Árpád

Dr. Székely János: Létezik egy objektív, isteni jó, törvény és rend, amelynek az útján az ember megtalálhatja az igazi boldogságot

Fotó: Halász Gábor

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök így köszöntötte a zarándokokat: „Itt állunk a leggyönyörűbb templomban, ami csak létezik, a teremtés, a természet templomában. Ezt a templomot Isten építette. Oszlopai a fák, boltozata az égbolt, mennyezetfreskói a felhők, padlózata a fűszálak, a virágok. Nézzük ámulattal ezt a gyönyörű templomot, hallgassuk a csend hangját. Sokan talán azért hallgatnak állandóan valami zajt, azért van a fülükön mindig valami, hogy ezt a fülsüketítő ürességet, ezt a fájdalmas űrt valahogyan betöltsék. Hallgassuk a csend hangját, ahogy megcsendül, a teremtő Isten jelenlétét, az ő kristálytiszta harmóniáját. Gyönyörködjünk a Szűzanyában, az ő legtisztább, legtökéletesebb teremtményében, akiben fölragyog Isten álma”.

A Remetekertben idén is fontos élettanácsokkal gazdagodtak a hívek
Fotó: Halász Gábor

A remetekerti szentmise elején dr. Székely János megáldotta a megújult kápolnát és a haranglábat, majd szentbeszédében – Erzsébet példáját felmutatva – emlékeztett: boldog, aki kinyitja a szívét valami nálánál nagyobb titok felé. „Az emberi szívet egészen semmi más nem tölti be, csak Isten, odaföntről. A földi dolgok mind végesek és töredékesek, sebzettek. Csak aki kinyitja a szívét, mint Mária az ég felé. Csak aki hívő, akinek az élete egy hatalmas igen az ég felé, csak az tudja átélni a teljességet, a boldogságot. Mária boldogasszony, mert hitt, mert az élete egy óriási igen volt Istennek.”

Homíliájában dr. Székely János kérdéseket tett fel: „Milyen a te életed? Mi van a szíved mélyén? Nyitott-e az életed az ég felé? Vagy csak a sebzettséget ismered, csak a töredékességet? Azt gondolod, hogy semmiből a semmibe tart az élet?”

– Ha az ember úgy gondolkodik, hogy a létének különösebb oka és célja nincs, lassanként eltűnik az igazi erkölcs, a jó és a rossz. S

maradnak helyette a szubjektív érzések. Sokan azt gondolják, az erkölcs nem más, mint az evolúció során kialakult túlélési stratégiánk. Ám valójában azt jelenti: létezik fölöttünk és rajtunk túl egy gyönyörű, objektív isteni rend, amit ő beleteremtett, beleültetett a világba. Nekünk, embereknek ezt kell lassanként fölismerni, kiolvasni a világból: létezik egy objektív, isteni jó, törvény és rend, amelynek az útján az ember megtalálhatja az igazi boldogságot – mondta dr. Székely János.

A szentmise végén Tódor Szabolcs, Búcsúszentlászló plébánosa köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az ünnep megszervezését: a közreműködő önkormányzatoknak és önkénteseknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában