Ritkaság

2024.09.09. 09:30

A balatoni busa kifogástalan, fehér hússal rendelkezik

Egy 75 kilós busa megfogásával új balatoni rekordot állított be Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics, aki szerint a balatoni busának kifogástalan, fehér és ízletes húsa van. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetője szerint már nem sok busa van a Balatonban. Kikopik a vízből, elöregszik a meglévő állomány.

Zaol.hu

Forrás: likebalaton.hu

A Likebalaton közlése szerint horgászbravúr kifogni egy ilyen nagy balatoni busát, mivel nem kap rá az átlagos horgászcsalikra.

Ez a hal ugyanis planktonnal táplálkozik. A Balatonon ritkaságszámban megy, és nagy türelemre van szükség, hogy erre a célra kifejlesztett csalival megfogják

– mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) vezérigazgatója azzal kapcsolatban, hogy 2024 nyarán Magyarország egyik legnagyobb busafogása Balatonkenesén történt. Sztasz Sztanyiszlav Sztaniszlavovics egy elképesztő példányt emelt a partra: a 75 kilós busa 130 centis volt.

Évente 20 tonna döglött busát vesznek ki a Balatonból

– Már nem sok busa van a Balatonban.

Kikopik a vízből, elöregszik a meglévő állomány, és nem szaporodik a magyar tengerben. Évente nagyjából 20 tonna elhullott ilyen halat szedünk össze a tóból

– magyarázta a vezérigazgató. – Amennyiben ez az egyed fiatalabb, mint 24 év, akkor úgy szökhetett be a Marcali-tározóból, vagy valamelyik tógazdaságból.

2014 óta ugyanis a halgazdálkodási törvény tiltja a Balaton vízgyűjtőjén a busa szaporítását, így már a tógazdaságokból sem tud beszökni

– emelte ki a vezérigazgató. Arra a kérdésre, hogy néha észlelni olyan egyedeket, melyeknek uszonya kilátszik a vízből, szinte olyan hatást keltenek, mintha cápát látna az ember, Szári Zsolt megjegyezte: amikor kilátszik az uszonya, az az elhullás előtti állapotot jelzi. Nem érzi jól magát valamiért, és természetellenesen a víz tetején közlekedik. Amúgy a víz közepén szokott úszni, itt szűri a planktonszerű képződményeket.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában