A nyár bestseller könyveiből válogatott a könyvtáros

2024.09.06. 12:00

A legjobb könyv az, ami nincs bent a könyvtárban

A nyári időszak legnépszerűbb, felnőtteknek szóló könyveiből válogatott néhányat Benke Dániel, a Halis-könyvtár könyvtárosa. Előrebocsátotta: a legjobb könyv az, ami nincs bent a bibliotékában, mert azt folyamatosan olvassák.

Benedek Bálint

Benke Dániel alaposan felkészült a legkedveltebb könyvekből, ajánlatai között sok magyar szerzőt találhatunk

Fotó: Szakony Attila

– Szerencsére külföldi és magyar szerzőktől is széles körben válogatnak az olvasóik, s néhány egészen különleges történetet is szívesen kikölcsönöztek a nyári hónapokban – mondta a könyvtáros.

Krimi minden mennyiségben

– Zajácz D. Zoltán balatoni krimisorozata rendkívül népszerű, az első kötete ahogy visszaér a könyvtárba egy olvasótól, a következő már viszi is el – mondta Benke Dániel. – Jó bűnügyi regények, ráadásul a magyarok kedvenc tava mellett játszódnak hazai szereplőkkel. Szintén kedvelt bűnügyi szerzőnk Réti László, aki tavaly Nagykanizsán is járt. Az ő személye azért is garancia egy izgalmas könyvre, mert egykor nyomozóként dolgozott.  Sok olvasónk kölcsönözte ki Gárdos Péter Hajnali láz című regényét is, melyben a szerző szülei szerelmét írja le. Ugyan nem új könyv, ám a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Ilyenek még Frei Tamás író, újságíró, vagy Náray Tamás divattervező kötetei, melyek évszakoktól függetlenül évek óta keresettek, megunhatatlanok.

Hozzátette: az szinte minden olvasóról elmondható, hogy a nyári időszakban inkább a könnyed irodalmat keresi.

Romantikus sztorik

– Ilyenek a romantikus történetek, esetleg családregények, vagy akár más korokban játszódó történetek – folytatta a könyvtáros. – A 18. és 19. századi romantikus történet megunhatatlan, mindig kedvelt marad. Ebben a műfajban alkot Karády Anna, a Füredi lány című könyvvel kezdődő sorozata hiába jelent meg már régebben, néhány évvel ezelőtt, még mindig kifejezetten kedvelt az olvasóink körében. Ide tartozik Anne Jacobstól Az úriház trilógia, kosztümös, romantikus és a nyár egyik kedvence lett. Ugyancsak utóbbi kategóriába tartozik az Ikonikus nők sorozat, ezek életrajzi regények, melyek beengedik az olvasót a kulisszák mögé. Például a titokzatos Marilyn Monroe, vagy éppen Édith Piaf életébe. Szintén kiemelném Colleen Hoover amerikai újságírónőt, aki a fiatalabb, vagyis a 30 éves korosztálynak is ír mélyebb tartalmú romantikus regényeket. A bestseller könyvéből, a Velünk véget ér címűből nemrég film is készült, ami a családon belüli erőszakkal is foglalkozik. Megfilmesítés után a könyvek újra keresettek lesznek.

Nagykanizsai család az Adrián!

Szó szerint és átvitt értelemben is más vizekre evezett Benke Dániel. Huszti Gergely Villa Abbázia, vagyis Az úrilányok az Adrián címmel indított egy sorozatot. Ennek második része Az Adria csillaga címet kapta, ami egy 20. századi nagykanizsai család történetét dolgozza fel. Egy társadalmi kalandregény az első világháború előtti időszakról, amit különösen ajánl. Légrádi Gergely Falaink című könyve nem éppen könnyed olvasnivaló, de érdemes elolvasni: egy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) küzdő gyermeket nevelő csonka család életébe enged betekintést.

Író-olvasó találkozók a Halis-könyvtárban

– Az olvasóink kifejezetten kedvelik az író-olvasó találkozókat, s most ősszel két szerző is ellátogat a Halis-könyvtárba – tájékoztatott a könyvtáros. – Az egyikőjük Bán Mór lesz, a Hunyadi-sorozat szerzője, aki szeptember 20-án (péntek) 17.30 órakor jön hozzánk. Az író Hunyadi János életét dolgozta fel mintegy 13 kötetben, ezek is népszerűek a látogatóink körében. Ráadásul információink szerint hamarosan ebből is készülhet televíziós sorozat. Október 14-én (hétfő) 17 órakor Pap Éva szegedi születésű, Vajdasághoz kötődő szerző érkezik a könyvtárba. Szenvedélyesen törekszik, hogy megismerje és megértse az ott élő magyarok életét, múltját, jelenét. Missziójának tekinti, hogy e tapasztalásait regényein keresztül megossza a magyarországi olvasókkal is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában