Keresztury 120

2024.09.06. 12:30

Az utolsó zalai polihisztorra Budapesten emlékeztek

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és az Eötvös Collegium Keresztury Dezső születésének 120. évfordulója alkalmából szervezte meg a Keresztury 120 konferenciát a fővárosban, az OSZK épületében. A rendezvény a szerdai zalaegerszegi emlékező eseményeket folytatta, melyek a 120 éve született Keresztury Dezső életműve előtt tisztelegtek.

Arany Horváth Zsuzsa

Koszorúzás a budapesti Semmelweis utcában, ahol átadták a nemrég alapított Keresztury-díjat is a kép közepén álló S. Varga Pál akadémikusnak - mellette Szemes Béla és dr. Gyimesi Endre

Forrás: DFMVK

A budapesti emlékülésen megjelenteket Rózsa Dávid, az MNMKK OSZK főigazgatója, illetve Horváth László, az ELTE Eötvös József Collegium igazgatója köszöntötte. Az eseményen dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke Apa és fia: A két Keresztury és Zalaegerszeg címmel tartott előadást. Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa Keresztury Dezső Madách Imre drámáinak színpadra állításában betöltött szerepét mutatta be. A tanácskozáson szó esett még Keresztury baráti kapcsolatairól, berlini éveiről, a Babits-kiadás nehézségeiről, valamint az akadémikusnak az OSZK-ban végzett szerteágazó munkájáról.

Velkey Péter, dr. Gyimesi Endre, Kiss Gábor, Takács Alíz, Tóth Renáta, Szemes Béla, Schneider János, a zalaegerszegi delegáció tagjai az OSZK-ban tartott emlékülésen
Forrás: DFMVK

A zalaegerszegi delegációval kiegészült emlékezők megkoszorúzták Keresztury Dezsőnek, a Farkasréti temetőben található sírját, valamint utolsó lakhelye, az V. kerületi Semmelweis utca házán elhelyezett emléktáblát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában