Felszámolták

2024.09.11. 14:30

Balatonring: eladták a Sávolyra tervezett MotoGP pálya területét

Hét év vergődés után befejeződött a sávolyi MotoGP beruházására létrehozott cég felszámolása. A spanyol Sedesa projektje kútba esett, a felszámolás után a 200 hektáros, versenypályának szánt terület spanyol kézben maradt.

Pásztor András

Lassan egy évtizede tartó hercehurca zárult le ezekben a hetekben: elkelt az eredetileg a MotoGP magyar nagydíja helyszínének szánt Balatonring területe - olvasható a 24.hu összeállításában. A felszámolás eredményhirdetése alapján nettó 664,3 millió forintos ajánlattal a Sávolyi Termálcentrum Kft.-é lett a terület. Ezzel befejeződött a Sávolyi Motorcentrum Fejlesztő Kft. hét éve húzódó felszámolása, a bíróság a cég törlését is elrendelte.

Balatonring
A bejelentést követően azonnal elkezdődött a pálya nyomvonalának kialakítása
Fotó: ZH

 

A Zalai Hírlap és a Zaol.hu több alkalommal is foglalkozott a sávolyi MotoGP pályával, munkatársaink ott voltak az alapkőletételnél, majd beszámoltunk arról is, hogy a magyar kormány írásos ígérete ellenére a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mégsem nyújtott hitelt a beruházáshoz a spanyol Sedesa cégcsoportnak. Legutóbb 2015-ben jártunk a félbehagyott közel 200 hektáros sávolyi területen, ahol már akkor is a gaz és a szemét uralta a nyomvonalat.

Így nézett volna ki a sávolyi Balatonring, ha megépül
Fotó: ZH

 

2015-ben már szinte teljesen benőtte a gaz a pálya nyomvonalát
Fotó: ZH

Mint akkor megírtuk: a spanyol Sedesa cégcsoport grandiózus tervet álmodott. Az elképzelés szerint a területen található termálvízre alapozva szállodát, golfpályát, üdülőfalut alakítottak volna ki, melyhez később a MotoGP pálya is kapcsolódott volna. A spanyolok önerőből megvásároltak közel 600 hektárnyi területet, majd nekiláttak a pálya kialakításának is. Több száz millió forintért áthelyeztették a Lengyeltóti-Nagykanizsa gázvezetéket, beszerezték a szükséges engedélyeket, elvégeztették a földmunkákat, kialakították a pálya nyomvonalát, melyhez 400 ezer tonna követ hordattak ide. Szintén ők finanszírozták a település és a pálya szennyvízrendszerének kiépítését, ami közel egymilliárd forintba került.

Bobek József, Sávoly akkori polgármestere nehezen emésztette meg, hogy félbeszakadt a beruházás
Fotó: ZH

A területet most megvásárló Sávolyi Termálcentrum Kft. információink szerint spanyol tulajdonban van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában