Ajánló

2024.09.06. 08:30

Ezek a programok várnak ránk hétvégén Zala vármegyében

Zaol.hu

Keszthelyen verklimuzsika várja az érdeklődőket a hétvégén

Forrás: ZH-Archívum

Vadpörkölt- és Borfesztivál, Zalai Teríték

Zalaegerszegen a Vadpörkölt és Borfesztivál Zalai Teríték három napos programja nyitányaként pénteken 10 órakor avatják fel Szabolcs Péter Diána szobrát a Béke-ligetben, délután négykor kezdődik a résztvevők felvonulása. Fél öttől mindegyik színpadon (Dísz tér, Kazinczy tér, Keresztury tér, zsinagóga melletti parkoló) láthatnak szórakoztató programokat a fesztiválozók. Szombaton kilenc órakor kezdődik a jótékony vadfőzés a Kazinczy téren, 17 órakor vadászkutya-felvonulás látható a Kossuth utcán, a Dísz téren gombóc- és palacsintafesztivál lesz, kora estétől számos koncertre számíthatnak az érdeklődők. Vasárnap 10-kor ünnepi szentmisét tartanak a Kazinczy téren, délután kulturális és zenés műsorkavalkád zárja az idei vadpörkölt fesztivált.

A város napja Pacsán

Pacsán szeptember 6-án, pénteken este 18 órakor kezdődik a városnapi ünnepség a művelődési ház konferenciatermében.

Vigyázz, kész, ősz!

Pakodon szeptember 7-én, szombaton 14,30-kor az iskola udvarán gyülekeznek a szüreti felvonulás részvevői, a lovaskocsis menet 15 órakor indul, fél hatkor ér az önkormányzat épülete elé. Kinyit 17 órától a Kézművesek utcája, 18 órakor kezdődik a közös vacsora és nótázás.

Templomi évforduló

Alibánfán a Kisboldogasszony templom 170. évfordulójához kapcsolódó ünnepi rendezvények szeptember 8-án, vasárnap 11 órakor kezdődnek Blaskovics László polgármester köszöntőjével, 11,30-tól búcsői szentmisét celebrálnak, majd kiállítás mutatja be a templom történetét, az itt szolgáló plébánosokat.

Szentségimádás és szentmise

Folytatva a többéves hagyományt, pénteken a búcsúszentlászlói Szent László-templomban tartják a Keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület közös szentségimádását és szentmiséjét, dr. Udvardy György veszprémi érsek vezetésével. Előbbi 17, utóbbi 18 órakor kezdődik.

Táborzáró tárlat

Pénteken 18 órakor nyílik a II. Gyenesdiási nemzetközi művésztábor zárókiállítása a községházán. Itt az egy hét alatt készült alkotásokat láthatja a közönség.

Szonátaforma

Matheika Gábor Szonátaforma című tárlata nyílik meg pénteken 18 órakor a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Házban. A kiállítást Szűcs Dániel zenepedagógus, karnagy ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

ASZAKKÖR Vonyarcon

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala vármegyei ASZAKKÖR vándorkiállítása nyílik pénteken 18 órától a vonyarcvashegyi művelődési házban. A tárlatot Pali Róbert polgármester és Sági-Világos Diána, az NMI Zala vármegyei igazgatóhelyettese ajánlja az érdeklődők figyelmébe, közreműködik: Dóra Áron népzenész. Az érdeklődők ezen az estén megismerkedhetnek a makramékészítés fortélyaival is.

Érték vagy!

Érték vagy! címmel jótékonysági sportnapot rendeznek szombaton 9.30-tól a vonyarcvashegyi sportpályán. Itt játékos sportvetélkedők, futballmeccsek, bemutatók, játékok várják az érdeklődőket.

Ízek találkozása

A hévízi és környékbeli konyhafőnököket tömörítő 13 Séf Egyesület nagyszabású gasztronómiai programot szervez szombaton 10 és 16 óra között az alsópáhoki futballpálya mellett. Itt a közönség 13 séffel, 23 termelővel és 13 tanulóval találkozhat – és természetesen kóstolhat a helyi termékekből készülő étkekből. Ezenkívül lesz több játék s délután szalonzene is.

Szüreti vigasság

Szüreti vigasságra várják a vendégeket szombaton Gyenesdiáson. A program a hagyományos felvonulással indul 15 órakor a körforgalomtól, majd a piacon felállított rendezvénysátorban, a helyi amatőr együttesek fellépése után koncerteket láthat és hallhat a publikum. A napot 22 órától Dj Sza-Sza bulija zárja.

Újra verklimuzsika

Folytatva a hagyományt, idén is megrendezik a Keszthelyi Nemzetközi Verkli Találkozót. Németországból, Svájcból, Csehországból és Ausztriából is érkeznek kintornások, akikkel szombaton és vasárnap reggeltől késő délutánig találkozhatnak az arra sétálók, a Fő tértől a Festetics-kastély kapujáig.

Kifut a Kulthajó

A keszthelyi kikötőből minden szeptemberi szombaton 11 órakor kifut a Kulthajó, vagyis a Helka. Ezúttal a Festetics György Zeneiskola produkciója után a Festetics-kastély Történelmi modellvasút-kiállításával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Kápolnakoncert

Utolsó előtti állomásához érkezik a Nyugat-balatoni kápolnakoncertek című sorozat. Vasárnap, a szentmisét követően 19 órától reneszánsz egyházi kórusművek csendülnek fel a Capella Énekegyüttes előadásában a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolnában.

Mária-ünnep és zarándoklat

Szombaton tartja a Lenti Szent Katalin Kolping Család a hagyományos Mária-ünnepet és zarándoklatot a lentiszombathelyi városrészben. A program 8 órakor kezdődik, a Mária-fához a gyalogos zarándoklat 9.30-kor indul, ezt a helyszínen ünnepi szentmise követi 10 órakor. Ezután 11.30-kor a lentiszombathelyi kultúrháznál tartják a rendezvény megnyitóját, majd főzőversenyre hívják a szervezők a Kolping-családok tagjait. Az étkeket délután zsűrizik, majd kihirdetik az eredményeket. A továbbiakban kulturális műsor lesz, majd a nap agapéval zárul.

Dalostalálkozó

Szombaton 14 órától dalostalálkozót tartanak Nagykanizsán, a bajcsai kultúrotthonban.

Falunap Csömödérben

Szombaton Csömödérben rendeznek falunapot a kisréti közösségi téren. A 9 órai megnyitó után főzőverseny indul, eközben gyermekprogramok, interaktív műsor várja a kisebbeket. Az elkészült étkeket 12.30-tól zsűrizik, majd az eredményhirdetés után vendégül látja az önkormányzat a településen élőket. Délután 15 órától zenés és táncos fellépők szórakoztatják a közönséget.

Eszter Feszt

Szombaton rendezik meg Eszteregnyén az Eszter Feszt kézműves és gasztronómiai vadászati fesztivált. A 13 órai megnyitót követően indulnak a programok, a főzőverseny, a színpadon pedig népdalkörök, táncegyüttesek és zenés előadók váltják egymást. A főzőverseny eredményhirdetése és a tombolasorsolás 16.50-kor lesz, utána fellép Postás Józsi, Josh és Betti, majd a Kredenc együttes, 20 órakor lesz tűzijáték, majd utcabál zárja a fesztivált. A kísérőprogramok között kézműves vásár, kutyás és tűzoltóbemutató és gyerekjátékok is lesznek.

Kutyaiskola

Letenyén, a Kossuth utcai volt általános iskola udvarán szombaton 10 órakor kezdődik a Letenyéért Közéleti Egyesület kutyaiskolai foglalkozássorozata. A programhoz a helyszínen még csatlakozhatnak az érdeklődők.

Szüreti Ramazuri

Csörnyeföld lesz a központi helyszíne annak a nagyszabású szüreti rendezvénynek, amit négy község – Csörnyeföld, Muraszemenye, Kerkaszentkirály és Szentmargitfalva – összefogásával valósítanak meg szombaton. A Szüreti Ramazuri 10 órakor a településeket érintő felvonulással kezdődik, ennek kiindulópontja a csörnyeföldi kultúrház mögötti futballpálya lesz. Az ünnepélyes megnyitót 14 órakor tartják, ezt a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával megvalósult szakkörök vándorkiállításának bemutatása, illetve parasztolimpia követi. 16 órától a Göcseji Szegek néptáncegyüttes, a Trilla kamarakórus és az énekes Domján Róbert adnak műsort. 19 órától a Roy és Ádám Trió koncertjét, 20.45-től a Kredenc együttes műsorát tekinthetik még meg az érdeklődők.

Érmekiállítás

Letenyén, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár földszinti nagytermében vasárnap 9 órakor a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja szervezésében Zala vármegye aranya, Zala vármegye olaja – Érmék, plakettek a hazai olajipar történetéből címmel nyílik kiállítás. A tárlatot Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Farkas István, a szervező egyesület titkára, valamint Dömők József, a házigazda intézmény igazgatója mutatja be.

Becsehelyi szüret

Becsehelyen vasárnap rendezik meg a település egyik legjelentősebb őszi hagyományőrző, kulturális és közösségi programját, a XIX. Becsehelyi Szüretet. A program 13.30 órakor a község utcáit érintő felvonulással kezdődik, majd 15 órától a faluháznál a borházak várjak az érdeklődéket. A színpadi programok 16.15 órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdődnek, majd fellép a Sormási Dalárda, a Decsi Fivérek, a Mákvirág citerazenekar, illetve Nagy Edmond és Kollár Judith. 20 órakor a Margaret Island ad koncertet a településen, amit tűzijáték követ. A nap során lesz népi játszótér, játszóház, sétakocsikázási lehetőség, kézműves foglalkozás és gasztronómiai kínálat is.

Béci-hegyi búcsú

Letenyén, a Béci-hegyi kápolnánál vasárnap tartják a hagyományos Kisasszony-napi búcsút, amely 14 órakor ünnepi szentmisével kezdődik. Ennek celebránsa Mogyorósi Márk Ányos atya, tihanyi bencés szerzetes lesz. Az istentiszteletet követően Ányos atya Benedeki léptékkel a mai világban címmel tart előadást.

Borosán-völgyi búcsú

Zalalövő búcsújáró helyén, a Borosán-völgyben vasárnap 15 órakor tartják a Kisasszony-napi búcsút. Az istentisztelet celebránsa Páli Zoltán plébános lesz.

A kilátótorony ünnepe

Lendva-hegyen szombaton 11 órakor tartják a Vinarium kilátótorony megnyitásának kilencedik évfordulós ünnepségét.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Mama Africában szombaton tartják az idei szezonnyitót. A hangulatfelelős Miller lesz. Az Angels Clubban pénteken Magyar sztárok éjszakája programmal várják a szórakozni vágyókat. Zalakaroson, a Karos Korzón szombaton 18 órától Simon Barni zenél. Vonyarcvashegyen, a Magyar Tengerben pénteken SomX, szombaton D.J. Free és Roland keveri a zenét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában