Szeptemberi ajánlataink

2024.09.01. 10:00

Gasztrofesztiválok – Öt kihagyhatatlan program Zalában

Véget ért a nyári szezon, programoknak azonban továbbra sem leszünk híján. Zalában szeptember hónapban is remek rendezvények, köztük nagyszerű gasztrofesztiválok várnak ránk. Ezekből ajánlunk ötöt olvasóink figyelmébe.

Gyuricza Ferenc

A Becsehelyi Szüret programjának fő fellépője a Margaret Island zenekar lesz

Forrás: ZH-Archívum

Az előttünk álló programok egyik közös jellemzője, hogy egyszerre kínálnak kulináris élményeket és könnyed, szórakoztató kikapcsolódást. Az ajánlott gasztrofesztiválok mindegyike jelentős hagyományra tekint vissza, olyan múltjuk van, amely már önmagában garancia a sikerre. Ezeken a programokon megtölthetjük hasunkat, s mellette kulturális élményekkel is töltekezhetünk. 

gasztrofesztivál
A zalai gasztrofesztiválok legnagyobbika, a Zalaegerszegi Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték pénteken kezdődik
Forrás: ZH-Archívum

A gasztrofesztiválok zalai listavezetője, a Vadpörkölt és Borfesztivál

A zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték nemcsak a vármegyeszékhely, hanem egész Zala egyik legnagyobb őszi rendezvénye. Szeptember 6-tól három napon keresztül zajlanak az események, amelyek során a szervezők nemcsak a vadételek és a borok bemutatására helyeznek nagy hangsúlyt, hanem a társadalom tudatformálására is, hiszen az elengedhetetlen az ökológiai egyensúlyra való törekvéshez és a természeti értékeink megőrzéséhez. A Vadpörkölt és Borfesztivál központi témájához kapcsolódóan vadászati programok, többek közt konferencia és trófea bemutató, gasztronómiai kínálat, benne vad- és halételek, táji jellegzetességek, hagyományőrző kézművesek, vadászati szakmai kiállítók, valamint változatos kulturális program, autentikus népzene, néptánc és kortárs könnyűzenei együttesek koncertjei várják a látogatókat. Fellép többek közt a Kowalsky meg a Vega, a Csík zenekar, az AC/DC dalait játszó AB/CD, az Aurevoir, a Tárkány Művek, az Audioshake, de olyan helyi zenekarok is, mint a Shabby Blues Band, a Zaklatás vagy a Kint A Bárány. 

Becsehelyi Szüret

Ugyancsak szeptember első hétvégéjén, vasárnap tartják a XIX. Becsehelyi Szüret programját, amely szüreti és borfesztivál is egyben. A program itt kora délután hagyományőrző szüreti felvonulással kezdődik, majd 15 órakor a kinyitnak a borházak, hogy a dél-zalai térség legjobb borait kínálják a rendezvényre látogatóknak, akik emellett házias zalai ételeket is kóstolhatnak. Az ünnepélyes megnyitót követően – fél öttől színpadi programok szórakoztatják a jelenlévőket, a Becsehelyi Szüret idei sztárvendége pedig a hazai könnyűzenei színtér egyik legnépszerűbb formációja, a Margaret Island lesz. 

Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Egy héttel később, szeptember 13-14-én rendezik meg a dél-zalai térség egyik szintén nagy múltra visszatekintő őszi gasztrokulturális programját, a 18. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivált, amelynek kiemelt eseményei pénteken a kitelepülő borházak bormustrája, szombaton pedig a dödölle és tájjelegű ételek hagyományos főzőversenye lesz. Ez utóbbira már 12 csapat nevezett, de továbbra is várják a jelentkezőket. A fesztivál kulturális programja is összeállt, nyolc országos hírű zenekar és könnyűzenei formáció mellett 22 helyi és városkörnyéki fellépő szórakoztatja majd a közönséget. Igazi különlegességekre is számíthatunk, pénteken nyitja meg kapuit például az ország első Oldtimer Kerékpáros Múzeuma.

Nagykanizsán hamarosan újra kóstolhatunk dödöllét
Forrás: ZH-Archívum

Göcseji Szilvafesztivál 

Ugyancsak szeptember 14-én invitálja a népi gasztronómia és a tradicionális magyar kultúra iránt érdeklődőket a XVIII. Göcseji Szilvafesztivál, amely ez évben is egy nagyobb léptékű térségi program, az Aranyló Göcsej részeként kerül megszervezésre. A helyszíne egy aprócska, de meghitt hangulatú zalai kisközség, Szilvágy lesz, amely nevét ugyan nem a szilváról kapta, ám lakói szűk két évtizeddel ezelőtt úgy gondolták, brandet lehet építeni a gyümölcsre. Próbálkozásukat siker koronázta, a Göcseji Szilvafesztivál olyan gasztrokulturális rendezvénnyé nőtte ki magát, amelyet a falu lélekszámának többszöröse keres fel évről évre. Köszönhető mindez többek közt a rendezvény főzőversenyének, ahol ugyan nem feltétel, hogy az alapanyagok közt legyen szilva, de mindig akad a résztvevők között olyan csapat, amely nem hagyja ki ezt a lehetőséget. Arról pedig, hogy a népi konyha egyik remekét, a szilvás gombócot is megkóstolhassuk, a falubeliek gondoskodnak évről évre, megszámlálhatatlan számban készítik a gyermekkorunk hangulatához tökéletesen illő finomságot.

Szilvágyon olykor szilva is kerül az elkészített ételekbe
Forrás: ZH-Archívum

Nemzetközi Gasztronómiai Seregszemle

Gasztronómiai seregszemle – így nevezik a házigazdák azt a szintén szeptember 14-i nagyszabású programot, amelynek Felsőrajk ad helyet. Valójában a faluban havi rendszerességgel megrendezendő termelői piacra és kézműves vásárra alapozott rendezvényről van szó, amit nagyságrendje és kísérő érdekességei is kiemelnek a hasonló környező rendezvények közül. Itt tartják többek között azt a közéleti vetélkedőt, amelynek résztvevői Zala vármegye közszereplői, illetve itt szervezik meg azt a süteménysütő versenyt is, amelynek finomságait a zsűrizés után szintén bárki megkóstolhatja. A program idei díszvendége Szlovénia lesz. 

Felsőrajkon termelői piac és kézműves vásár alapozta meg a gasztronómiai seregszemlét
Forrás: ZH-Archívum

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában