A szüreti vigasság idén is látványos, vidám felvonulással indult

2024.09.08. 09:00

Gyenesdiáson is borban az igazság

Még a 71-es főút forgalma is megállt hosszú percekre szombaton délután, amikor a Gyenesdiás határában lévő körforgalomtól haladt a színes – és legfőképpen vidám – szüreti menet a termelői piac felé. Az utazók arcán dühöt nem, mosolyt viszont annál többet lehetett látni.

Péter B. Árpád

Koccintás, már a szüreti menet indulása előtt. Gál Lajos az egyik legvidámabb jármű utasaival

Fotó: A szerző

Hogy maligánban, vagy Celsiusban volt-e több fok, azt fedje jótékony homály, de annyi szent, nyári melegben indult a felvonulás a községházától. A feldíszített járművek – köztük például kisebb s nagyobb traktorok, fogatok, kerékpárok – lovas felvezetéssel haladtak a rendezvény helyszíne felé, ahol birkagulyást és töltött káposztát kínáltak az önkéntesek, s áradt a jókedv, no meg persze a tavalyi – vagy korábbi évjáratú – bor is. 

A menet élén hagyományosan fiatalok vitték a szőlőfürtökből álló jelképet
Forrás: A szerző

A színpadon helyi együttesek és művészeti csoportok fellépése után koncerteket láthatott és hallhatott a publikum, majd a napot Dj Sza-Sza bulija zárta. S ekkor már – ahogyan mondani szokták – senki sem volt szomjas.

Lovas kocsival is több csoport érkezett az őszi ünnepre
Fotó: A szerző

Gál Lajos polgármester lapunknak arról beszélt, Gyenesdiás egykoron hegyközségi település volt, amire ma is büszkék az itt élők. Ez a történelmi örökség a hagyományok megőrzésére, tiszteletére sarkallja a gyenesdiásiakat, s a közösség összefogásának fontosságára hívja fel a figyelmet, persze a szőlő szeretetével együtt, foglalta össze Gál Lajos, mi is a mozgatórugó. 

Az egyik legvidámabb kompánia a szüreti menetben. Náluk még zene is szólt, nótaszó is hallatszott
Fotó: A szerző

– A mai kor embere ugyanúgy kedveli a szőlőt és a finom friss mustot, mint eleink, és a szüreti vigasság hagyományosan nagy ünnep. Hajdan a hegyközségi törvények között is lefektették, hogy az őszi munkák befejezését meg kell ülni. Mi pedig ezt a történelmi hagyományt nem szeretnénk elfeledni, s igyekszünk a szőlőkultúrát azzal is őrizni, hogy ez a szellemiség testet ölt a felvonulásban, a viseletben, a jó hangulatban, a mulatságban – emelte ki a település első embere. 

Gál Lajos szerint a szüreti vigasság ma is közösségszervező erővel bír, s erősíti az identitást. Helyi, illetve akár távolabbi falvak, városok civil szervezetei is jönnek ilyenkor, hisz „a gyenesi szüret hívó szót jelent”.

Helyi, illetve akár távolabbi falvak, városok civil szervezetei is eljönnek ilyenkor
Fotó: A szerző

– Természetesen a jó bort ma sem veti meg településünk közössége, erről szólnak nyári boros rendezvényeink is, ilyenkor kora ősszel pedig azzal a reménnyel jövünk össze, hogy már Mártonkor, majd több fejtést követően jövőre is remek nedűket fogyaszthatunk mindannyian az idei termésből – hangsúlyozta a nagyközség polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában