Pontyok, csukák, harcsák, balinok

2 órája

Horgásztavak: Hova érdemes ellátogatniuk Zalában a pecásoknak?

Földrajzi adottságai, illetve speciális helyi viszonyai Zala számos nagyszerű lehetőséget kínál az egyik legnépszerűbb hobbi, a horgászat kedvelői számára. Olyan nagyszerű horgászvizek találhatóak a vármegyében, mint a Balaton vagy a Mura, arról nem is beszélve, hogy kisebb-nagyobb horgásztavak szinte valamennyi település közelében előfordulnak.

Gyuricza Ferenc

Zala bővelkedik horgásztavakban, szinte nincs olyan települése, amelynek közelében ne lenne pecázásra alkalmas vízfelület

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ezek egy része a vízügyi szabályozások során, völgyzárógátak építésével alakult ki, mások bányatavak helyén keletkeztek, de vannak természetes tavaink is, amelyek ugyancsak gazdagok halakban. Zala igazi horgászparadicsom, a megye értékeit bemutató írásukban az itt található horgásztavak közül ajánlunk ötöt olvasóink számára, amiket érdemes kipróbálni. Az őszi időszakban ráadásul versenyek is zajlanak, a lehetőségek tehát szinte korlátlanok.

horgásztavak
A zalaszentmihályi tóban a 70 kilós, kapitális méretű harcsák sem ritkák
Fotó: Gyuricza Ferenc

A zalai horgásztavak egyik legjobbja: a Borostyán-tó

Az északnyugat-zalai térség egyik legszebb, legjobb horgászvize a Zalalövő melletti Borostyán-tó, amit nemcsak a helyi és környékbeli pecások látogatnak előszeretettel, de Zalaegerszeg környékéről, a vasi térségből, illetve Ausztriából is folyamatosan érkeznek a horgászok. A Zalában kifejezetten nagy vízfelületűnek számító, mintegy 35 hektáros tó igen halgazdag – a fogható fajok közül 

  • ponty, 
  • amur, 
  • süllő, 
  • csuka, 
  • harcsa, 
  • compó, 
  • kárász és 
  • keszeg 

egyaránt található benne –, de ami talán még ennél is izgalmasabb, hogy kifejezetten bővelkedik nagy méretű egyedekben. Ezért aztán a sporthorgászok számára igazi paradicsom, amit a helyi egyesület jól ki is használ, olyan versenyeket szervez, amelyek kuriózumok a térségben. Ezek egyike, a 120 órás időtartamú VII. Borostyán-tavi bojlis találkozó, ahol az értékelésnél az öt kilogramm egyedi tömeget meghaladó pontyokat, amurokat veszik figyelembe. Erre a versenyre – ami hétfőn kezdődik – minimum kettő, maximum három főből álló csapatok jelentkezését fogadják a szervezők, korlátozott számban. Ugyan a tó adottságai több résztvevőt is engednének, de a verseny átláthatósága, valamint a helyek elosztása és a versenyzésre kijelölt horgászterületek kellő nagysága érdekében legfeljebb 22 csapat vehet részt a találkozón. Talán mondani sem kell, a program a regisztrációk és az előzetes jelentkezések alapján régóta telt házas már.

horgásztavak
Tórekord pontyfogás a zalalövői Borostyán-tavon
Fotó: Gyuricza Ferenc

Felbecsülhetetlen halállomány

Ha a Zalalövő melletti Borostyán-tóra azt mondtuk, hogy Zalában viszonylag nagy méretűnek számít, akkor a Zalaszentmihály és a vele szomszédos Pölöske térségében található tórendszer óriási. Az itteni vizek egyik legjobbja az a 97 hektáros zalaszentmihályi horgásztó, amely a ’70-es évek végén végleg befejezett tőzeg és mésziszap bányászat helyén alakult ki, rendkívül változatos, egy és négy méter közötti mélységű mederrel. A Zalaszentmihályi Horgászok Egyesülete által fenntartott tó felbecsülhetetlen értékű halállománnyal és a horgászok körében országos ismertséggel bír. Ezen a tavon október október 2-án harcsafogó verseny kezdődik, amely egészen október 6-ig tart. A sporthorgászok számára rengeteg élményt és izgalmat tartogató versenyen a kapitális méretű harcsák sem ritkák.

horgásztavak
Az alsószemenyei Thor-tó nyugalmat áraszt, holott leginkább vadvízre hasonlít
Fotó: Gyuricza Ferenc

Vadvízre emlékeztet

Bár néhány napja még áradással fenyegetett a Mura, s így az ottani horgásztavak megközelíthetősége is kérdéssé vált, mára azonban kiderült, felesleges volt az aggodalom. A szeszélyes határfolyó mellett, Muraszemenye térségében van egy tórendszer, amiről a bennfentesek azt mondják: ez a legjobb zalai horgászvizek egyike. Az alsószemenyei Thor-tó különlegessége abban rejlik, hogy talán a legjobban hasonlít a vadvizekre, itt nemcsak a halakkal, de a mederben található fatörzsekkel, a vízfelületet borító növényzettel is meg kell küzdeniük a pecásoknak.

horgásztavak
A pusztaszentlászlói tóban a 2018-ban az év halának választott balinból is akad
Fotó: Gyuricza Ferenc

Ahol balin is található a vízben

A ragadozó halak kedvelői úgy tartják, a pusztaszentlászlói tavat szintén érdemes kipróbálni, hiszen ott csuka, harcsa és süllő mellett akár balin is akadhat a horogra. A Zalában viszonylag ritkán előforduló, nyílt vizet kedvelő, torpedó alakú, kifejezetten áramvonalas hal különleges vadásznak számít, hiszen a felszín közelében csap le áldozatára, amit a csobbanásoknak köszönhetően akár a partról szemlélve is könnyen észlelhetünk. A pusztaszentlászlói Felső-tavat már csak a balin miatt is érdemes a horgászoknak kipróbálniuk, s erre remek alkalmat kínál a helyi Haladás Horgász Egyesület által kínált pergető verseny, amit ez évben novemberben tartanak.

horgásztavak
Zsemberi József nyurga pontya Kustánszegről
Fotó: Gyuricza Ferenc

Mikulás Kupa - extrém kihívás

Ha már november szóba került, ne feledkezzünk meg Kustánszegről sem, hiszen az ottani tó néhány éve azzal került be az országos hírekbe, hogy a decemberi halfogó versenyen a horgászok maradtak alul a halakkal szemben. Valóban, a Göcsej Horgász Egyesület vezetősége gondolt egy merészet, s olyan időpontra hirdette meg a békés halfogó versenyét, amire a pontyok, amurok, keszegek jobbára már bevermelték magukat az iszapba. Azóta egy kicsit módosítottak a versenykiíráson, így a Mikulás Kupa nevet megtartva novemberben várják a horgászokat. Mikulás Kupa tehát idén is lesz, ám addig is érdemes Kustánszegre ellátogatni, hiszen az erdők közt megbúvó 14 hektáros tó nemcsak egyike a legszebb zalai horgászvizeknek, de festői környéke kirándulásra, sétára is csalogató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában