Gyűjtőszenvedély vagy státuszszimbólum?

2024.09.09. 13:30

Hűtőmágnes a frigón: utazásaink emlékei és lelkivilágunk

Mozsár Eszter

Csak rá kell nézni a hűtőmágnesekre, hogy tudjuk, merre jártunk

Fotó: Mozsár Eszter

Minap vicces fotó jött velem szemben a FB-on, a felvételen hűtőmágnesekkel teletűzdelt fridzsider, alatta a felirat: „Nem vagy közép-európai, ha ezt a jelenséget nem ismered.”

hűtőmágnes
Egy motiváló hűtőmágnes, de lehet bármilyen
Forrás: ZH

Hűtőmágnest gyűjteni már szenvedélynek számít?

S valóban csak ránk jellemző ez a fajta gyűjtőszenvedély? Egy biztos, a nyaralási és telelési fotókkal tele van a mobiltelefonunk, a finom italokon, emléktárgyakon kívül pedig mindig ott lapul a bőröndünkben az elhagyhatatlan hűtőmágnes. Ami már-már külön relikvia, anélkül nem térünk haza akkor sem, ha már a huszadik ajándékboltot keressük fel a tökéletes zsákmány reményében. 

A hűtőmágnesre naponta félszázszor pillantunk

És persze az utazási élményeken kívül megannyi jópofa, lelket melengető motivációs felirat, vicces szójáték vagy családi emlék lehet még a hűtőmágnesek témája. Kitűnő marketing fogás egyébként, ugyanis egy ember naponta 45-ször pillant a hűtőszekrény ajtajára, ami évente 16 425 alkalmat jelent. Nem csoda tehát, hogy sok cég igyekszik kihasználni ezt a relatíve olcsó előállítási költségű, igen hatékony találmányt. Az első hűtőmágnest az 1960-as években készítették, majd a 90-es években rácuppantak az amerikai cégek – olvashatjuk a https://jelvenystudio.hu/hutomagnes-tortenelem/ oldalon. A turisták szívesen veszik, a TOP 10 utazási szuvenír között mindenképpen megtalálható a hűtőmágnes. „William Zimmerman nevéhez fűződik az első, hűtőmágneshez kapcsolódó szabadalom az 1970-es években. Ő szabadalmaztatta az apró, rajzfilmfigurás mágneseket, melyek dekoratívak és praktikusak is egyszerre.”

A hűtőmágnes tehát lehet:

  • utazási emlék
  • vicces ajándék
  • motiváló emlékeztető
  • lelket melengető idézet
  • családi fénykép
  • szerelmes vallomás
  • jótékonysági felhívás

Ki ezt, ki azt gyűjt

Egyszóval arra kellett rájönnünk, hogy míg valaki a sörös dobozt, a szalvétát vagy a bélyeget gyűjti, mi leragadtunk a fridzsider öltöztetésénél. Ami nem baj, mert ahogy a tejért nyúlok, egyből a máltai, athéni, ciprusi, esztergomi, erdélyi és még ki tudja, milyen emlékek törnek rám. Ennyivel édesebb a reggeli kávém. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában