Miénk itt a tér

2024.09.09. 11:32

Keresztury-emlékhelyek Zalaegerszegen

120 évvel ezelőtt, 1904. szeptember 6-án Zalaegerszegen született Keresztury Dezső akadémikus, Széchenyi-díjas író, költő, irodalomtörténész, politikus, egyetemi tanár, politikus. A város tíz évvel ezelőtt, 2014-ben is rendezvénysorozattal emlékezett meg díszpolgáráról. Emléktáblát, teret, köztéri szobrot avattak. Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogatott fotókon mutatjuk a Zalaegerszegen található Keresztury-emlékhelyeket.

Nagy Betti

A Keresztury-emlékház 1984 szeptemberében

Forrás: ZH-Archívum

A Zalai Hírlap 1978. június 3-ai lapszáma tudósított a Keresztury-ház avatásáról, melyen részt vett a költő is. „Az ünnepi könyvhét egyik jelentős eseményére került sor Zalaegerszegen, a Bartók Béla úti lakótelep 60. számot viselő házában. Az épületet – mint a falán elhelyezett márványtáblán olvasható – dr. Keresztury József volt zalaegerszegi polgármester emeltette 1902-ben. A gyönyörű Jánka-hegyi környezetben ma a megyeszékhely egyik új lakótelepe épül ki, s a volt Keresztury-házat a város helyreállíttatta, emlékházat és könyvtárat rendezve be a falai között.” 

„- Úgy érzékelem, Zalaegerszeg még ezekben a szűkös időkben is sokat költ a kultúrára – mondta, hirtelen helybéli impresszióiról beszámolva dr. Hámori József, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője tegnap délután, azután, hogy részt vett Keresztury Dezső költő, valamint miniszter, a megyeszékhely díszpolgára szülőházán elhelyezett emléktábla felavatásán.” (Zalai Hírlap, 1999. szeptember 24.)

A Mártírok útja 2. szám alatti szülőház falán az 1999-es emléktábla mellé egy Németh János keramikusművész által készített domborművet is avattak 2014 szeptemberében. Az avatáson a művész beszélt Keresztury Dezsőhöz fűződő barátságáról, az elhelyezett dombormű motívumairól. „Nem az embert, hanem annak szellemét akarta megjeleníteni, a szülőföldhöz, a pannon tájhoz, a magyar nyelv értékeihez való ragaszkodását. – A dombormű anyaga az embervoltunknál öregebb anyag, ami maradandóbb a vasnál, s amelynek cserepeiből összerakható a történelmünk. Ott rezeg benne a kemence izzása és az én szívem melege is.” (Zalai Hírlap, 2014. szeptember 5.)

A 2014-es emlékév kapcsán avatták fel Keresztury Dezső mellszobrát a róla elnevezett téren. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában