Rubicon est a Mindszentynuemban

2024.09.11. 15:00

Mindszenty száműzetésében is egységessé tette a magyarokat

A magyar diaszpóra püspökeként tette egységessé a nemzetet az esztergomi hercegprímás és bíboros a száműzetésben, hangzott el a Rubicon est legutóbbi előadásán kedden a Mindszenty zarándokközpontban. Mindszenty József figyelme ezzel párhuzamosan emlékiratainak megírására összpontosult, amit 1974-ben adtak ki Torontóban.

Mozsár Eszter

Mindszenty utolsó éveiről szólt a Rubicon Intézet estje a Mindszentyneumban. Balról jobbra: Kovács Örs, Balogh Margit és dr. Török Csaba

Fotó: Mozsár Eszter

Mindszenty József bíboros izgalmakkal teli életútjának végét ismertette a hallgatósággal a rendezvény három előadója. Zalaegerszeg egykori plébánosa a száműzetésben 1971. október 23-ig a Vatikánban, majd haláláig Bécsben, a Pázmáneum épületében lakott. Lelkiismereti kötelességének érezte, hogy a világban szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse. Hosszú lelkipásztori útján felkereste mint az öt kontinenst, járt Kanadában, az USA-ban, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Mindszenty
1956. november 1. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek a felsőpetényi őrizetéből történt kiszabadulása után rádió nyilatkozatot ad
Forrás: MTI Fotó: Jármai Béla 

Mindszenty József egységessé tette a diaszpórában élő magyarokat

Dr. Török Csaba, az esztergomi bazilika plébánosa, Mindszenty-kutató úgy fogalmazott, a bíboros jelenléte a magyar diaszpórában élők között egységet hozott, megerősítette az identitást. Arra a kérdésre, hol áll a bíboros boldoggá avatásának eljárása, így felelt a teológus:

- Mivel ő nem halt vértanúhalált, szükség van egy csodára, isteni jelre. Ha megszületik egy csoda, az ő közbenjárásának tulajdonítható rendkívüli esemény, gyógyulás, akkor azt a Vatikán kivizsgálja. 

A magyar identitást erősítve

Dr. Balogh Margit, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a legteljesebb Mindszenty-monográfia szerzője arra világított rá, hogy milyen körülmények között élt Mindszenty, milyen volt a magyar belpolitikai helyzet, s milyen tárgyalások folytak a Vatikán és a magyar állam között. A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese az Emlékiratok születésének körülményiről is szót ejtett, amiről VI. Pál pápa tapintatosan jelezte, hogy nem időszerű annak megjelentetése.

A Rubicon Intézet elsősorban a 19-20. századi történelemre összpontosít, olyan témákkal foglalkozik, melyek a magyar identitást erősítik. Ezért szervezték zalaegerszegi ismeretterjesztő előadásukat is, felelte érdeklődésünkre Kovács Örs, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa. Mindszenty József életútja, személye és kitartása, az üldöztetések során tett példamutató magatartása a mai ember számára is fontos üzenet hordoz, mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában