Tisztelgés a gyógypedagógiai iskola alapító igazgatója előtt

2024.09.09. 16:00

Névadó ünnepség: Szeliánszky Márta nevét vette fel a Béke Ligeti Általános Iskola

A zalaegerszegi Béke Ligeti Általános Iskola búcsút vett régi nevétől, és szeptember elsejétől Szeliánszky Márta Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményként működik tovább. A hétfői jubileumi tanévnyitót névadó ünnepség tette teljessé, amelyen leleplezték a névadó, dr. Szeliánszky Zoltánné, az iskola alapító igazgatójának domborművét.

Antal Lívia

A névadó ünnepségen leleplezték dr. Szeliánszky Zoltánné domborművét. A képen (b-j): dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, Zakács Örs unoka, Hermán Alíz képzőművész, aki a domborművet készítette, Kajári Attila tankerületi igazgató és Herold József, a Szeliánszky Márta Általános Iskola igazgatója

Fotó: Pezzetta Umberto

Az iskola a város első gyógypedagógiai tanári képesítéssel rendelkező nevelője iránti tiszteletből, munkásságának elismeréseként vette fel a nevét, hangsúlyozta Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója a névadó ünnepségen. Felidézte, hogy az iskola önálló intézményként az 1964-65-ös tanévet kezdte meg elsőként, dr. Szeliánszky Zoltánné 1986-ig volt a vezetője. 1976-ban költözött a jelenlegi épületbe az iskola, amit 1985-től neveztek Béke Ligeti Általános Iskolának.

névadó ünnepség
A pedagógusok, a műsorban szereplő gyerekek és a névadó ünnepség valamennyi résztvevője tapssal köszöntötte az iskola új nevét 
Fotó: Pezzetta Umberto

Névadó ünnepség: 60 éves az immár Szeliánszky Márta nevét viselő intézmény

Az iskola 60 évvel ezelőtt a Pázmány Péter úton nyitotta meg kapuit dr. Szeliánszky Zoltánné Miha Márta vezetésével, mondta Herold József, az immár Szeliánszky Márta Általános Iskola igazgatója. Mint fogalmazott, ezt a jubileumot kívánták emlékezetessé tenni azáltal, hogy felvették az alapító nevét. Szeliánszky Márta életét a gyógypedagógia iránti elkötelezettség és a nehézségek leküzdése jellemezte. Szenvedéllyel és kitartással építette fel a zalaegerszegi gyógypedagógiai oktatás alapjait, öröksége máig hatással van az intézményben folyó szakmai munkára, emelte ki az igazgató.

Türelem, alázat és szelídség

A névadó ünnepségen részt vett unokája, Zakács Örs. Nagymamáját méltatva úgy fogalmazott: kimagasló szakmaisága mellett fő fegyvere a türelem volt. Szerette a gyerekeket, a kollégáit, az iskolát. Azt vallotta, hogy a türelem, az alázat és a szelídség a jó nevelés útja, amit útmutatónak is szánt.

Az önkormányzat is megválik a Béke liget elnevezéstől

Dr. Szeliánszky Zoltánné emberségből is példát mutatott mindenki számára, hangsúlyozta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Kiemelte, hogy az itt dolgozók emberfeletti munkát végeznek annak érdekében, hogy a gyerekeknek legyen esélye az emberhez méltó életre. Jelezte, hogy az önkormányzat is megválik a Béke liget elnevezéstől. Rózsa liget lesz ismét a neve, amit 2025-ben a teljes park felújítása előz meg, hogy méltó lehessen régi-új nevére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában